Facebook are un sistem intern secret care scutește vedetele, sportivii, politicienii și jurnaliștii de profil de standardele de moderare a conținutului, potrivit unui raport al Wall Street Journal (WSJ). Programul se numește „verificare încrucișată” sau „XCheck” și a fost inițial dezvoltat ca „măsură de control al calității pentru acțiunile întreprinse împotriva conturilor persoanelor importante”, raportează WSJ.
Există „standarde separate pentru elite” în cadrul Facebook, care determină cine trebuie să respecte regulile și cine primește o scutire specială care îi permite să încalce regulile, fără consecințe. Aproximativ 5,8 milioane de utilizatori Facebook sunt protejați, începând din 2020 și doar 10% dintre postările protejate de XCheck sunt, de fapt, revizuite, conform documentelor obținute de WSJ.
„Documentele arată că, uneori, XCheck protejează personalitățile ale căror postări conțin acte de hărțuire sau incită la violență, încălcări care ar duce de obicei la sancțiuni, pentru utilizatorii obișnuiți”, relatează WSJ. În 2019, Facebook a permis fotbalistului Neymar să publice fotografii nud ale unei femei care îl acuzase de viol, iar zeci de milioane de fani au putut vedea imaginile, înainte să fie îndepărtate de Facebook. Conturile din „lista albă” au distribuit informații controversate – că vaccinurile sunt mortale, că Hillary Clinton a acoperit „rețelele de pedofilie”, că președintele Donald Trump i-a numit pe toți refugiații care solicită azil „animale”.
„De fapt, nu facem ceea ce declarăm public că facem”, spune o sursă internă a companiei. Analiza arată că programul reprezintă „o încălcare a încrederii” și subliniază faptul că, „spre deosebire de restul comunității noastre, aceste persoane pot încălca standardele fără consecințe”.
Un purtător de cuvânt al Facebook spune că criticile aduse XCheck sunt corecte, dar că sistemul „a fost conceput dintr-un motiv important: să creăm un pas suplimentar, astfel încât să putem aplica cu exactitate politicile privind conținutul care ar putea necesita mai multă înțelegere”.
Facebook își revizuiește politicile pentru a aborda criticile conform cărora compania nu are voința sau capacitatea de a-și aplica în mod corect standardele de moderare a conținutului.
„O mare parte a acestui material intern reprezintă informație învechită, îmbinată pentru a crea o narațiune care trece peste cel mai important punct: Facebook a identificat deja problemele de verificare încrucișată și a lucrat pentru a le rezolva”, spune purtătorul de cuvânt.
Dar, potrivit Wall Street Journal, când vine vorba de programul XCheck, Facebook a indus în eroare recenzorii pe care i-a numit pentru supraveghere și responsabilitate.
După ce Consiliul de supraveghere independent al Facebook a fost înființat pentru a revizui deciziile de moderare a conținutului a confirmat suspendarea contului fostului președinte Donald Trump, consiliul a solicitat Facebook „să raporteze ratele relative de eroare și consistența tematică a determinărilor făcute prin procesul de verificare încrucișată, comparativ cu procedurile obișnuite de executare.”
Facebook a refuzat să facă acest lucru, spunând consiliului că „nu este fezabil să urmărească informațiile” și indicând o postare din 2018, în care se spunea: „Eliminăm conținut de pe Facebook, indiferent cine îl postează, atunci când acesta încalcă standardele”.
Dar documentele XCheck raportate de WSJ arată că afirmația nu este adevărată.
Comitetul de supraveghere a declarat pentru Wall Street Journal că „și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la lipsa de transparență în procesele de moderare a conținutului Facebook, în special în ceea ce privește gestionarea inconsecventă a conturilor VIP”.
Sursa: The Blaze