Videoconferințele au devenit indispensabile în această perioadă și pentru mulți dintre noi reprezintă singura modalitate de a munci sau de a rămâne conectați cu prietenii sau familia.
Psihologii contactați de BBC au explicat de ce oamenii acuză stări de oboseală în urma ședințelor online.
Spun ei că atunci când ești într-un apel video, faci eforturi mai mari pentru a descifra indiciile non-verbale, tonul vocii, expresiile faciale, limbajul corpului. “Simțim că suntem împreună, în timp ce corpurile noastre nu sunt. Această discrepanță este obositoare. Nu poți fi relaxat în timpul conversației”, explică Gianpiero Petriglieri pentru BBC.
În plus, pauzele de vorbire, care pot fi liniștitoare atunci când comunici față în față cu interlocutorul, în apelurile la distanță sunt percepute ca erori de transmisiune ce devin sâcâitoare. Sunt studii care spun că și răspunsurile întârziate care apar din cauza rețelei de comunicare reprezintă un factor de stres.
Faptul că te știi privit atunci când intri într-o videoconferință este un alt motiv pentru care aceste întâlniri online devin o povară. “Toți ceilalți te pot vedea și ești pus în situația unui actor pe scenă, ești sub presiune și trebuie să performezi“, spun specialiștii.
Ce soluții ai
Este important să te limitezi la videoconferințele cu adevărat necesare. Recomandarea este să alegi apelurile video doar când există un scop precis, altfel este mai indicat un apel telefonic convențional.
Dacă este vorba despre comunicarea în interes profesional, sunt uneori mai eficiente e-mail-urile care să cuprindă fișiere cu instrucțiuni simple si clare.