VIDEO| Primul test cu pilot pentru o mașină zburătoare. Te vei putea deplasa cu ea din 2023
Un vis vechi de 100 de ani ar putea vedea lumina zilei chiar înainte de mașina autonomă. O companie japoneză susținută de guvern tocmai a realizat primul zbor pilotat cu mașina zburătoare. În 2023 ne-am putea deplasa cu un astfel de mijloc de transport.
Suntem aproape de ziua în care transportul în orașe va avea trei dimensiuni. Înainte-înapoi, dreapta-stânga și… sus-jos. SkyDrive, o companie japoneză finanțată printre altele de Toyota, Panasonic sau Fujitsu, a făcut o demonstratie decolând pentru câteva minute. Modelul SD-03 este un dispozitiv de tip eVTOL cu decolare verticală. Spre deosebire de alte vehicule similare, acesta a fost controlat complet de pilot, chiar dacă mașina, evident plină de senzori, folosește algoritmi de inteligență artificială, în special pentru a-și stabiliza zborul.
Performanța zborului este modestă dar progresia liniară și rapidă a SkyDrive impresionează. Proiectul, născut în 2012, se dezvoltă în 2014. Trei ani mai târziu, un prim prototip vede lumina zilei. Astăzi, testul este concludent.
Susținută de guvernul japonez, compania intenționează să pună în funcțiune „taxiuri zburătoare” în Tokyo și Osaka începând cu… 2023. După cum indică un studiu realizat de Morgan Stanley, s-ar putea dezvolta o piață de 1,5 trilioane de dolari până în 2040. CEO-ul Boeing crede în acest proiect, afirmând chiar că, peste zece ani, flotele vor fi „dislocate de-a lungul rutelor existente” și că, în următorul deceniu, „orașele americane vor fi pline cu vehicule electrice cu zbor autonom”.
O astfel de mașină trebuie să depășească mai multe dificultăți. Prima este, desigur, fiabilitatea. Modelul SkyDrive este echipat cu 8 rotoare (4 x 2), fiecare pereche este alimentată de un motor. Dacă unul eșuează, mai sunt trei. Poate funcționa chiar și cu două.
Limitările electrificării vehiculelor nu provin însă din fiabilitatea lor, ci din lipsa de putere și autonomia slabă. Dar vor avea loc progrese majore: baterii mai puternice, cu ciclu de funcționare mai lung, iar lucrurile se vor schimba. Poate că este doar o coincidență, dar Elon Musk tocmai a anunțat că densitatea bateriilor ar putea să se dubleze în trei sau patru ani. Cel mai important, ar pierde 10% din eficacitate după 4000 de cicluri. În prezent, rata este de 50% după doar 1.000 de cicluri.
Tomohiro Fukuzawa, CEO-ul SkyDrive, crede că utilitatea creației sale diferă de la un stat la altul. „În țările dezvoltate, mașinile zburătoare pot fi utilizate ca mijloc de transport pentru a reduce congestia traficului și ca vehicul flexibil, ușor de utilizat în situații de dezastru. În țările în curs de dezvoltare, acestea vor permite transportul la costuri mai mici în regiunile în care rețelele rutiere nu sunt încă pe deplin existente.”.
Sursa: Paris Match
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook