VIDEO| Femeie bolnavă de Covid, arestată după ce a încălcat carantina și a mers la surf. Măsuri dure aplicate de spanioli
O femeie este încătușată la marginea plajei Zurriola din San Sebastián, Spania. Este purtătoare de mască, dar și purtătoarea virusului SARS-Cov-2. Ea a fost testată pozitiv, apoi a încălcat carantina pentru o sesiune de surf.
Imaginile ilustrează îngrijorarea pe care epidemia o provoacă în continuare în Spania, măsurile dure pe care autoritățile sunt pregătite să le ia… dar și ineficiența spaniolilor.
Spania este acum cea mai afectată țară din Europa, cu 8.964 de cazuri pozitive anunțate marți și 261 de decese în ultima săptămână.
Este, totuși, primul stat care a impus purtarea măștii pe stradă, a interzis fumatul în aer liber (terase, pe stradă), a blocat școlile timp de șase luni și au reluat cursurile treptat, în funcție de zonă. Este greu să-i acuzi pe spanioli că nu au fost suficient de stricti.
„Curba numărului de cazuri a crescut astăzi la niveluri aproximativ identice cu ceea ce a fost primăvara trecută”, explică Toni Trilla, șeful departamentului de medicină preventivă și epidemiologie de la Spitalul Clinic din Barcelona. Însă rata mortalității este redusă și nu are nimic în comun cu apogeul din primăvară. „La apogeul crizei sănătății, pe 2 aprilie, țara înregistra 950 de decese într-o singură zi, de 25 de ori mai multe decât astăzi.”
Spitalele sunt departe de nivelurile de saturație
La nivel național, 9% din paturile de spital sunt ocupate. Dar această cifră ascunde mari disparități regionale, de la 2% din Asturias, în nord-vestul țării, la 18% în regiunea Madrid, cea mai afectată, ceea ce reprezintă o treime din cazurile noi. „Madridul a reacționat mai târziu decât Catalonia, de exemplu”, spune Toni Trilla, cercetător la ISGlobal. Dacă se fac suficiente teste și se monitorizează bine, situația poate fi controlată. În caz contrar, eșecul este garantat.”. Prof. Hernandez confirmă: „Situația este sub control la nivel național.”.
Niciun expert nu poate găsi un motiv pentru creșterea curbei de infectare, cu mult peste cele din țările vecine. Majoritatea combină explicații culturale, care au avut loc însă si în alte regiuni (reuniuni de familie, ieșiri în cluburi de noapte etc.), cu decizii administrative deficitare asupra cărora nici Spania nu are monopol (ieșire din izolare prea rapidă, monitorizare insuficientă). Cu excepția cazului în care este un simplu decalaj de timp. „Este posibil ca alte țări să ne urmeze calea”, avertizează dr. Trilla.
Sursa: Le Figaro
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook