Vești bune. Americanii demonstrează că imunitatea la Covid-19 poate dura cel puțin șase luni
Cercetătorii de la Universitatea Rockefeller din New York au descoperit că sistemul imunitar nu numai că și-a amintit de virus, dar a îmbunătățit calitatea anticorpilor după ce a trecut printr-o primă infectare, permițând organismului să declanșeze un atac rapid și puternic, dacă virusul invadează organismul a doua oară.
„Aceasta este o veste foarte bună”, a spus Michel Nussenzweig, șeful secției de imunologie moleculară de la Rockerfeller și autorul principal al studiului. Se asteaptă ca oamenii să poată produce un răspuns rapid și să reziste infectării, în majoritatea cazurilor.
Nu este clar cât timp ar putea dura memoria sistemului imunitar, dar Nussenzweig a spus că s-ar putea întinde chiar pe câțiva ani de zile. Descoperirea poate explica de ce reinfectările descoperite până acum sunt destul de rare.
Atunci când oamenii sunt infectați cu SARS-Cov-2, sistemul imunitar lansează un atac in mai multe direcții. O formă de protecție sunt celulele T, care caută și distrug celulele infectate și astfel împiedică răspândirea virusului. Un al doilea front se referă la celulele B, care eliberează anticorpi în sânge. Anticorpii se atașează de virus și îl împiedică să invadeze celulele.
Odată ce infecția s-a încheiat, apărarea imunitară se retrage, dar sistemul imunitar memorează virusul prin stocarea a ceea ce numim « celule T de memorie » și celule « B de memorie ». Dacă virusul revine, acestea sunt activate imediat.
Când cercetătorii au analizat memoria sistemului imunitar, au observat că, la șase luni de la infectare, anticorpii produși de celulele B cu memorie au evoluat pentru a deveni mai puternici. Acești anticorpi extrem de specifici ar putea fi eliberați în câteva zile de la reinfectare, mai degrabă decât să se acumuleze în câteva săptămâni, așa cum fac în infectările primare.
Oamenii de știință au arătat apoi că mici cantități de coronavirus, sau fragmente de proteine din particulele virale inactive, rămân în intestinele pacienților și aparent ajută la menținerea memoriei sistemului imunitar. Aceste rămășițe ale virusului nu sunt dăunătoare.
« Persoanele care au fost reinfectate șase luni mai târziu au răspunsuri persistente ale memoriei celulelor B, care pot neutraliza virusul”, a spus Nussenzweig. Acest lucru ar putea însemna eliminarea virusului înainte ca acesta să se instaleze, a adăugat el. „Nu știm cât va dura protecția, dar ar putea fi foarte lungă. Ar putea dura ani.”
Studiul este preliminar și nu a fost analizat sau publicat într-un jurnal
Charles Bangham, profesor de imunologie la Imperial College din Londra, care nu a fost implicat în studiu, a declarat că lucrarea sugerează că există „o șansă foarte mare ca, dacă sunteți expus din nou virusului, să aveți un răspuns imun mai puternic”.
Arne Akbar, profesor de imunologie la University College London, a declarat: „Aceasta este o veste bună pentru toți cei care au fost diagnosticați cu coronavirus”. El a spus că sistemul imunitar este ca o armată care se retrage odată ce amenințarea a trecut, dar rămâne pregătită pentru o viitoare invazie. „Avem nevoie ca armata să fie pregătită din nou foarte repede și asta au descoperit acești cercetători”.
Sursa: The Guardian
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook