Oamenii de știință se tem că variantele SARS-Cov-2 din Marea Britanie și California s-au contopit într-un nou virus mutant. Descoperirea recombinării virale într-un eșantion secvențiat în SUA indică faptul că pandemia ar putea intra într-o nouă fază. Laboratorul Național Los Alamos din California a raportat noua tulpină, relatează New Scientist.
Dacă informația este confirmată, virusul recombinant ar fi primul detectat de la începutul pandemiei.
Bette Korber, biolog al laboratorului care a făcut descoperirea, a declarat în cadrul unei întâlniri organizate de Academia de Științe din New York că a văzut dovezi „destul de clare”.
Teama de variante
Virusul recombinant poartă o mutație a variantei Kent – cunoscută sub numele de B.1.1.7 – care face ca virusul britanic să fie mai transmisibil. În plus, poartă o altă mutație specifică variantei din California – cunoscută sub numele de B.1.429 – care poate produce rezistență la anticorpi.
„Acest tip de eveniment ar putea permite cuplarea unui virus mai infecțios cu un virus mai rezistent”, spun biologii.
Recombinarea poate reuni diferite mutații si poate duce la noi variante mai periculoase, dar nu este clar cât de amenințatoare poate fi aceasta.
Sergei Pond, profesor de biologie al Universității Temple, Pennsylvania, care verifică recombinații prin compararea a mii de secvențe de genom, a spus: „S-ar putea să ajungem la punctul în care acest lucru se întâmplă la rate apreciabile”.
El a adăugat că nu există încă dovezi ale unei recombinări pe scară largă, dar „fenomenul este des întâlnit la coronavirusuri, deci întrebarea este când, nu dacă”.
Virusul « Fiică »
„Vrem să știm cum ar putea apărea următorul coronavirus. Recombinarea unor coronavirusuri este una dintre modalități. Două virusuri infectează aceeași celulă și se recombină într-un singur virus „fiică”, rezultând o tulpină complet nouă”, spune dr. Marcus Blagrove, virusolog al Universității din Liverpool, Marea Britanie, care a fost implicat într-un studiu privind utilizarea inteligenței artificiale (AI) pentru a prezice unde ar putea apărea următorul coronavirus.
Luna trecută, oamenii de știință din California avertizau că o tulpină de coronavirus locală ar putea fi responsabilă pentru creșterea dramatică a cazurilor. Două grupuri separate de cercetare au descoperit tulpina din California în timp ce căutau noua variantă depistată inițial în Marea Britanie, potrivit Los Angeles Times.