Manaus, un oraș din nord-estul Braziliei, era considerat oraș martir Covid-19 în urmă cu nouă luni. Un studiu recent estimează că 76% dintre locuitorii orașului au acum anticorpi. Pe de altă parte, din această metropolă de peste 2 milioane de locuitori ar veni și „varianta braziliană”, cea mai recentă dintr-o serie de evoluții ale SARS-CoV2, care îngrijorează lumea științifică.
De ce virusurile suferă mutații?
Virusurile evoluează. Nimic anormal. În cazul Covid-19, până acum au fost identificate 12.000 de mutații. Cu cât un virus circulă mai mult, cu atât este mai mare riscul de transformare. „După un an, are loc un fel de dans în trei între virus, receptorul său pe celula umană și anticorpi”, descrie Olivier Schwartz, directorul unității de virusologie de la Institutul Pasteur.
Dacă unele variante atrag atenția, este pentru că au dobândit un „avantaj selectiv” care le permite să câștige teren. Mutația engleză se află pe proteina Spike, „cea care acționează ca o cheie pentru virus, permițându-i să se atașeze de celulele noastre. Mutația (N501Y) face proteina spike mai puternică și varianta devine mai contagioasă ”, explică Bruno Canard, director de cercetare CNRS Franța.
„Variantele sud-africane și braziliene prezintă mutații îngrijorătoare care ar putea limita răspunsurile noastre imune”, continuă omul de știință. Deocamdată, pericol a fost observat prin modelarea mutației, nu pe viruși reali: „Cercetarea de bază face posibilă tragerea unui semnal de alarmă în avans”.
În acest caz, vaccinurile vor mai fi utile?
„În laborator, multe echipe, inclusiv a noastră, studiază mecanismul mutațiilor”, explică Olivier Schwartz. În acest stadiu, se pare că liniile virale pot scăpa de câțiva anticorpi, dar probabil nu de toata panoplia desfășurată de un pacient sau de un vaccinat ”, crede el.
Pentru François Balloux, directorul Institutului de Genetică de la University College London, mutantul tropical „pare să reducă ușor răspunsurile imune”. Un vaccin care este eficient cu 90-95% ar rămâne eficient, dar 85-90%. Este posibil să fie nevoie să luam în considerare schimbarea schemelor de imunizare. „Nu va fi sfârșitul lumii, insistă Balloux. Ne-am putea imagina o injecție la fiecare doi sau la fiecare trei ani pentru cei mai fragili oameni”.
„Vaccinurile Moderna și Pfizer par a fi eficiente împotriva variantei engleze și destul de rapid adaptabile împotriva variantelor sud-africane și braziliene”, relatează Bruno Canard.
Sursa: Le Parisien