Vânătorul lui Bugs Bunny rămâne fără pistoale, în urma manifestațiilor împotriva violenței
Elmer Fudd, vânătorul lui Bugs Bunny din desenul animat The Looney Tunes, nu va mai avea pistol.
Operatiunea “cu mâinile curate”
Creatorul desenului animat, Johnny Ryan, își asumă alegerea: “Nu suntem pro-arme.”.
El adaugă: „Trecem prin acestă conștientiare anti-hărțuire, toată lumea trebuie să fie prietenoasă, toată lumea trebuie să se înțeleagă, Looney Tunes sunt în antiteză cu asta.”.
Faptul ca Warner Bros. se adaptează la cerințele publicul nu este neobișnuit. Și că desenele animate se adaptează vremurilor poate fi de înțeles în cele din urmă. Dialogurile pot fi actualizate. S-ar putea crea, de asemenea, noi personaje.
Dar după operațiunea «cu mâinile curate» care l-a deposedat pe Lucky Luke de celebra țigară, aceea de a elimina pușca unui vânător este mai dificil de justificat. Nici Yosemite Sam (Cowboy-ul Sam) nu va mai avea cele doua revolvere.
Pentru producătorul serialului, Peter Browngardt, „decizia de a înlătura puștile și pistoalele adaptează caricaturile la„ sensibilitățile moderne”, într-un moment în care manifestațiile împotriva violenței polițiste abundă în Statele Unite și când deținerea armelor de foc este pusă la îndoială.”.
Elmer Fudd îl va vâna pe Bugs Bunny cu… o coasă. Un instrument foarte ascuțit și foarte periculos pentru copiii care probabil nu au văzut niciodată o coasa în viața reală și nici nu știu la ce folosește… (și probabil că nu stiu nici autorii desenelor, prea tineri, prea ignoranți pentru a înțelege inepția acestei decizii).
Cenzura este acum integrată
Warner nici măcar nu a așteptat un regulament impus pe această temă: a luat-o înaintea acestuia, pentru a se adapta gusturilor actuale. Cu alte cuvinte, nu mai este nevoie de cenzură: acum este interiorizată.
De asemenea, HBO ia aceeași cale retrăgând de la platforma sa filmul Pe aripile vântului, considerat prea rasist.
Autocenzura ne permite să arătam că suntem un „puri”: „Trebuie să fim văzuți plângând, trebuie să fim văzuți îngenuncheați, trebuie să fim văzuți indignați, trebuie să fim văzuți„ anti-fasciști ”, scrie Anne-Sophie Chazaud într-un articol din Le Figaro.
Sensibilități moderne? Dar care?
În numele „sensibilităților moderne”, ce cuvinte ar trebui să cenzurăm de acum încolo? Ce spirit critic putem insufla copiilor care nu au auzit niciodată nici cel mai mic punct de vedere opus, cea mai mică critică, cea mai mică remarcă care se opune „sensibilității” lor și în special a părinților lor?
A face să dispară imaginea, sau noțiunea, este o ștergere a realității: voința de a crea o societate lipsită de orice contradicție nu va aduce calmul ci, dimpotriva, va crea tensiuni și mai vii, deoarece mintea nu va fi niciodată confruntată cu diversitatea punctelor de vedere, a culturilor, a indivizilor.
Nu prin eliminarea a ceea ce deranjează vom trezi inteligența. Dimpotrivă. Nu câștigi niciodată o dezbatere împiedicând-o să aibă loc.
Sursa: Contrepoints
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook