Vaccinurile anti-Covid de la Valneva și Sanofi, bazate pe metode clasice de producție, vor fi disponbile până la finalul anului

Deocamdată în faza 3 a studiilor clinice, cei doi candidați francezi privind vaccinul anti-Covid, dezvoltați de companiile Valneva și Sanofi, ar putea fi disponibili pe piață din decembrie 2021.

Laboratorul Valneva a demarat procedura de trimitere a cererii de autorizare a vaccinului către autoritățile sanitare britanice. Speră „că i se poate acorda o autorizație inițială până la sfârșitul anului 2021”. Un program vizat și de Sanofi, care dorește să lanseze comercializarea serului său în decembrie.

Tehnici diferite

Atât pentru Valneva, cât și pentru Sanofi, a sosit timpul pentru studiile clinice de fază 3, ultimul pas înainte de eliberarea unei autorizații de introducere pe piață. Cele două vaccinuri se bazează pe tehnici diferite față de vaccinurile disponibile în prezent pe piața europeană. Pfizer/BioNTech și Moderna au pariat pe tehnlogia ARN mesager, pentru care există mult scepticism. AstraZeneca și Johnson & Johnson au dezvoltat vaccinuri vectoriale virale, care trezesc o mare reticență din cauza riscurilor de formare a unor tromboze specifice – extrem de rare – asociate acestora.

În ceea ce privește Sanofi, compania se bazează pe o tehnologie „inovatoare și dovedită”, un „vaccin cu proteine recombinante [care] se bazează pe aceeași tehnologie cu cea utilizată pentru unul dintre vaccinurile sale gripale sezoniere”, spune laboratorul francez. Valneva folosește un vaccin dezvoltat „pe baza unui virus inactivat”. În prezent, nu există niciun vaccin de acest tip.

Două vaccinuri care, prin urmare, se bazează pe tehnologii convenționale și care ar putea convinge scepticii tehnologiei bazate pe ARN mesager să facă în cele din urmă pasul spre vaccinare. „Există o parte a populației care ezită în ceea ce privește noile tehnologii. Vaccinurile pot ajunge la un public puțin refractar”, crede Franck Grimaud, director general al Valneva.

Imediat ce primesc autorizația de introducere pe piață, cele două vaccinuri și-ar putea găsi rapid cumpărători. Valneva a semnat deja un contract cu Marea Britanie și așteaptă rezultatele finale ale testelor.

Sursa: 20 Minutes

Exit mobile version