Vaccinurile anti-Covid au eficiență de 90% împotriva formelor severe, arată un studiu francez realizat pe 11 milioane de oameni
Centru de vaccinare în Paris. Foto: AP
Vaccinarea împotriva Covid-19 reduce riscul de spitalizare și deces cu 90% la persoanele cu vârsta peste 50 de ani și pare eficientă și împotriva variantei Delta, asupra căreia încă ne lipsește perspectiva, potrivit unui amplu studiu francez publicat luni. „Acest lucru înseamnă că persoanele vaccinate au un risc de 9 ori mai mic de a fi spitalizate sau de a muri din cauza Covid-19 decât persoanele nevaccinate”, explică epidemiologul Mahmoud Zureik, directorul Epi-Phare, care asociază Asigurările de Sănătate (Cnam) și Agenția pentru medicamente (ANSM).
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii Epi-Phare au comparat datele a 11 milioane de persoane vaccinate cu vârsta peste 50 de ani cu cele a 11 milioane de persoane nevaccinate din aceeași grupă de vârstă, între 27 decembrie 2020 (începutul campaniei de vaccinare în Franța) și 20 iulie. După a 14-a zi de la injectarea celei de-a doua doze, cercetătorii au observat „o reducere a riscului de spitalizare cu peste 90%”.
Eficace împotriva variantei Delta
Rezultatele se referă la vaccinurile Pfizer/BioNtech, Moderna și AstraZeneca (al patrulea autorizat în Franța, cel de la Johnson&Johnson, a fost autorizat ulterior, a fost utilizat în proporții mai mici și, prin urmare, nu este inclus în studiu). „Valoarea este de același ordin de mărime pentru riscul de deces în timpul spitalizării pentru Covid-19”, potrivit Epi-Phare. Eficacitatea împotriva formelor severe ale bolii „nu pare să scadă în perioada de monitrorizare menționată – 5 luni”.
Pentru a identifica impactul variantei Delta, acum dominantă, cercetătorii au estimat în mod specific reducerea riscului de spitalizare în perioada în care s-a răspândit în Franța, începând cu 20 iunie (deci cu o lună înainte de sfârșitul studiului). Au găsit rezultate comparabile cu perioadele anterioare: o eficiență de 84% la cei de 75 de ani și peste și 92% la cei între 50 și 74 de ani.
Acest lucru face posibilă furnizarea de „elemente inițiale”, dar „această perioadă rămâne foarte scurtă pentru a evalua impactul real al vaccinării asupra acestei variante”, avertizează cercetătorii, care își continuă studiul pentru a afla mai multe date.
Sursa: Le Figaro
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook