Vaccinuri ARNm| „În niciun caz nu modifică ADN-ul pacientului”, asigură Michel Moutschen, specialist în imunologie
Cele mai cunoscute vaccinuri, cele de la Pfizer și Moderna, funcționează pe același principiu: cel al ARN mesager. Vorbim, prin urmare, despre genetică. Dar cum funcționează vaccinarea ARN mesager? Este vorba despre „terapie genică”, așa cum susțin unii?
Interviu cu Michel Moutschen, profesor la ULg Bruxelles, specialist în imunologie și șef al departamentului de boli infecțioase de la CHU Liège, care a fost invitat marți la emisiunea Soir Première.
Ce este un „vaccin ARN mesager”? Cum funcționeazã?
Michel Moutschen: ARN-ul mesager este o informație naturală, produsă în toate celulele noastre în orice moment, care permite celulelor să sintetizeze proteinele pe baza informațiilor conținute în acest ARN mesager. Ideea aici este de a introduce un mesager care va codifica o proteină, în acest caz, Covid-19, dar acest tip de abordare poate fi utilizat în alte boli infecțioase, cum ar fi cancerul, etc.
Din când în când, corpul nostru trimite, prin urmare, o mică bucată de cod genetic pentru a declanșa producția de proteine. Aici o vom face în mod forțat?
Informațiile conținute în genomul nostru, în ADN-ul nostru, sunt transcrise în ARN mesager și din acesta se vor produce proteine. În cazul de față, ARN-ul mesager este transcris în laborator și aceste informații vor fi administrate pacientului.
Unii spun că nu este un vaccin adevărat, este terapie genică. Ce părere aveți?
Acest tip de abordare poate fi utilizat pentru ameliorarea anumitor boli genetice, deoarece va permite livrarea, împreună cu ARN mesager, a unei proteine pe care organismul nu mai poate să o producă. Dar în niciun caz nu modifică genomul pacientului. Cu acest tip de instrument, ceea ce vom da celulei este proteina care îi lipsește, dar genomul în sine nu va fi modificat. Tratamentul va trebui repetat de mai multe ori, deoarece ADN-ul celulelor nu este modificat, acesta este un efect care se va epuiza în timp.
ARN-ul mesager nu va fi transformat în ADN, nu așa se întâmplă. Pe de altă parte, dacă celula se divide, ARN-ul mesager nu va fi copiat în timpul diviziunii, deci va dispărea destul de repede, dar va permite pentru câteva zile exprimarea proteinei împotriva căreia vrem să ne imunizăm, iar sistemul imunitar îsi va aminti mult timp de ea după dispariția ARN-ului mesager.
Este prima dată când vom vaccina pe scară largă cu ARN mesager. Putem înțelege că acest lucru provoacă îngrijorare…
Sunt în desfășurare aproximativ 15 studii clinice, cu același tip de tehnologie: în tratamentul cancerului, a altor boli infecțioase precum rabia sau a bolilor genetice. Acest tip de abordare este utilizată în multe studii clinice, realizate în ultimii ani. Desigur, introducerea codului genetic pentru Covid-19 este nou. Dar, în abordarea în sine, avem o retrospectivă a sute, dacă nu zeci de mii de pacienți, deoarece unele studii au început în urmă cu cinci sau șase ani.
De ce nu am mers niciodată până la capăt în dezvoltarea unui vaccin?
Există o chestiune de stabilitate: am văzut condițiile de depozitare foarte stricte. Dificultatea până acum a fost mai degrabă în eficiență decât în ceea ce privește temerile de efecte secundare. Tehnologia este pusă la punct și momentul pentru a dezvolta acest vaccin împotriva Covid-19 a fost deosebit de propice.
Sursa: RTBF
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook