„Primul lot” este aici, a spus ministrul de Externe Peter Szijjarto, pe contul său de Facebook, amintind că un total de două milioane de doze urmează să fie administrate pe parcursul a trei luni.
„Dozele au fost transportate fără întârziere la Centrul Național de Sănătate Publică, astfel încât ultimele teste necesare să poată fi efectuate înainte ca maghiarii să le poată obține conform programului de vaccinare convenit”, a adăugat ministrul.
Adesea în conflict cu Comisia Europeană, Ungaria a denunțat în repetate rânduri procesul de achiziție a vaccinurilor de către autoritățile UE, pe care îl consideră prea lent.
„Achiziția centralizată a vaccinurilor, planificată de UE, a eșuat”, a spus Szijjarto.
„Am fost primii în UE, dar probabil că nu vom fi ultimii”, a spus premierul Viktor Orban, evocând „vocile liderilor europeni care solicită examinarea vaccinurilor rusești și chinezești” .
Ungaria este primul membru UE care a dat undă verde vaccinului chinezesc Sinopharm, anunțând o comandă de cinci milioane de doze.
Privit inițial cu scepticism, vaccinul rus a convins între timp experții de eficacitatea sa.
Revista medicală The Lancet a publicat marți rezultate validate de experți independenți conform cărora Sputnik V are o eficiență de 91,6% împotriva formelor simptomatice ale Covid-19.
Rusia declară că a primit precomenzi pentru mai mult de un miliard de doze, dar loturile livrate au fost până acum adesea simbolice (20.000 în Bolivia, de exemplu) sau nu este dezvăluită amploarea lor, ca în Belarus.
Nicio sursă oficială nu a precizat cât de multe doze au fost produse sau puse la dispoziție până acum.
Sursa: Sud Info