Directorul executiv al BioNTech a declarat că este încrezător că vaccinul Covid-19, realizat de compania sa împreună cu Pfizer, va acționa împotriva unei noi variante care circulă în India, unde oficialii din domeniul sănătății înregistrează sute de mii de noi cazuri Covid pe zi.
Ugur Sahin, care a fondat compania germană de biotehnologie împreună cu soția sa, Ozlem Tureci, a declarat că BioNTech a dezvoltat vaccinul având în vedere variantele.
„[Va] rezista, sunt încrezător în asta”, a spus el, adăugând că experiența timpurie a BioNTech în dezvoltarea terapiilor împotriva cancerului a facut ca laboratorul să fie pregătit pentru mutațiile virusului.
„Am lucrat pentru medicamentul împotriva cancerului și [acolo] tumoarea se schimbă constant. Deci avem experiență cu aceste mecanisme de evadare ”, a spus el.
BioNTech spune că a investigat peste 30 de variante ale virusului, inclusiv cea mai recentă mutație din India. Această nouă variantă, cunoscută sub numele de B.1.617, „prezintă mutații pe care le-am studiat deja și împotriva cărora vaccinul nostru este eficient”, a spus Sahin, convins că vaccinul va funcționa în continuare.
Înregistrată pentru prima dată într-o bază de date globală a genomilor virali la începutul lunii octombrie, B.1.617 a circulat în India și s-a răspândit la nivel internațional. Aproximativ 20 de țări au raportat cazuri, în principal la călătorii din India.
BioNTech și Pfizer au fost primii care au introdus pe piață un vaccin Covid-19 și primii care au obținut aprobarea de reglementare pentru un vaccin care utilizează tehnologia ARN mesager, deși nu este încă autorizat pentru utilizare în India.
Sahin, care și-a descris vaccinul ca pe un „bastion” împotriva răspândirii virusului, a spus că şi în cazul în care o nouă variantă ar reduce eficacitatea, tehnologia ARNm din spatele vaccinului ar face posibilă „întărirea bastionului”.
UE declară că a exportat 136 de milioane de doze ale vaccinului în acest an, în timp ce aproximativ 150 de milioane au fost distribuite în cadrul blocului. În schimb, SUA și Marea Britanie au exportat doar un număr foarte mic de vaccinuri, deși Washingtonul a declarat săptămâna aceasta că intenționează să doneze 60 de milioane de doze Oxford / AstraZeneca în următoarele luni.
„Cred că este bine că exportăm vaccinuri din Europa”, a spus Sahin. „Nu este de nici un folos ca Europa să fie sigură, în timp ce în alte țări circula variantele din ce în ce mai mult, epidemia fiind încă în curs de desfășurare”.
Răspândirea puternică a Covid-19 din India, care a înregistrat aproximativ 3.000 de decese pe zi, a crescut presiunea asupra națiunilor mai bogate pentru a ajuta țările cu venituri mici, care încă se luptă pentru vaccinuri, dar și asupra companiilor, care sunt îndemnate să renunțe la drepturile de proprietate intelectuală pentru a-l face serul mai ușor de produs în toată lumea.
Sahin a spus că este mai bine să accelereze producția prin parteneriate existente decât să forțeze companiile să renunțe la drepturile de proprietate intelectuală, menționând că BioNTech lucrează cu aproximativ 30 de companii din întreaga lume pentru a crește oferta.
Sahin consideră că persoanele vaccinate ar putea avea nevoie de o a treia doză după 9 până la 12 luni, citând date care arătau deja că protecția oferită de vaccin scade de la 95% la 91% după șase luni. Este posibil să fie necesară creșterea suplimentelor la fiecare 12-18 luni în anii următori, adăugând că societățile ar trebui să învețe să trăiască cu virusul și să se adapteze la noi metode pentru a-i proteja pe cei care nu pot sau nu doresc să se vaccineze.
„În noua normalitate, probabil că vom citi la fiecare două săptămâni în ziare despre un focar mic care a fost controlat”, a spus el. „Și ne vom obișnui cu noua normalitate și toate emoțiile intense care au venit odată cu Covid vor fi uitate”.
Sursa: Financial Times