Vaccinul Moderna previne infectarea, nu blochează doar formele severe. Ar putea reprezenta calea spre imunitatea de grup
Ar fi cea mai bună veste a anului, deoarece ar deschide calea pentru dobândirea imunității de grup prin vaccinare. Astfel, cei care primesc serul nu se mai contaminează și nu-i mai infectează pe cei cu care intră în contact.
Vaccinul nu este sinonim cu abandonarea gesturilor de protectie. Odată vaccinați, oamenii trebuie să poarte mască în continare deoarece, pentru moment, știm că vaccinurile nu fac decât să prevină formele grave de Covid, dar nu știm cu dacă împiedică și contaminarea. Studiile clinice au analizat dacă pacienții vaccinați s-au îmbolnăvit într-o proporție mai mare decât pacienții din grupul de control. Dar nu au arătat încă dacă pacienții vaccinați sunt totuși purtători ai virusului. Câți dintre ei au rămas asimptomatici? Și au fost mai puțini decât cei din grupul de control?
Potrivit documentelor FDA, agenția SUA pentru medicamente, publicate în New England Journal of Medicine, vaccinul limitează și contagiozitatea. În ceea ce privește vaccinul Moderna, numărul pacienților asimptomatici este mai mic în grupul vaccinat decât în grupul care a primit doar un placebo. Studiul este realizat pe un eșantion redus, deci necesită în continuare cercetări noi, dar este foarte încurajator.
Dificultatea cea mai mare pe care o întâmpinăm în lupta cu epidemia Covid-19 este că un sfert dintre pacienți sunt asimptomatici. În plus, ceilalți sunt contagioși chiar și cu două zile înainte de declanșarea simptomelor. Cum lupți împotriva răspândirii virusului fără a izola sau a testa pe toată lumea? Dacă se confirmă ultimele informații legate de produsul Moderna, înseamnă că administrarea vaccinului este un pas important nu numai pentru a te proteja de boală, ci și pentru a preveni circulația virusului.
Sursa: Franceinfo
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook