Cercetătorii care investighează dacă vaccinurile anti-Covid pot perturba ciclurile menstruale spun că orice potențiale modificări sunt pe termen scurt și nu afectează fertilitatea. Deși legătura între vaccin și schimările menstruale nu este încă dovedită, diverse mărturii au fost evidențiate pe bloguri și pe rețelele de socializare.
Vorbind pentru podcastul Guardian’s Science Weekly, dr. Kate Clancy, profesor asociat la Universitatea din Illinois, și dr. Katharine Lee, cercetător postdoctoral la Washington University School of Medicine, au declarat că ele au experimentat modificări temporare ale ciclurilor menstruale după ce au primit vaccinuri anti-Covid, determinându-le să pornească un sondaj pentru a explora dacă alții au avut probleme similare.
Rezultatele, spun ele, sugerează că experiența este variabilă.
„[Dintre cele care raportează modificări], persoanele care folosesc contraceptive pe bază de hormoni cu acțiune îndelungată și persoanele aflate în post-menopauză au raportat frecvent tulburări”, spune Clancy.
„Unele femei raportează perioade menstruale timpurii și mai dificile, altele perioade mai târzii și mai ușoare. Cu siguranță există un număr foarte mare de femei care nu au experimentat deloc modificări”.
Clancy, ale cărei cercetări se concentrează pe impactului stresului asupra ciclurilor menstruale, a adăugat că modificările nu par să afecteze un număr mare de oameni sau să dureze mult timp.
„Nu este o experiență universală”, spune ea. „În plus, pare a fi ceva de scurtă durată, afectează unul sau două cicluri menstruale.”
Legătură nedovedită
Cu toate acestea, potențiala legătură nu este clară: multe femei experimentează variații ale ciclurilor lor de la lună la lună, iar tiparele menstruației pot fi influențate de mai mulți factori, inclusiv stresul. Datorită naturii pandemiei, cercetătorii nu pot urmări modificările într-un mod controlat.
„Unele femei par să raporteze menstruații mai abundente după ce au primit vaccinul Covid-19 și susținem ideea colectării de date în această privință, pentru a înțelege ce ar putea determina fenomenul”, spune Dr. Sue Ward, vicepreședinte al Colegiului Regal de Obstetrică și Ginecologie (RCOG), care subliniază că modificările pot surveni întâmplător în perioada de după vaccinare.
Dr. Pat O’Brien, alt vicepreședinte al RCOG, este de acord. „Multe femei vor experimenta schimbări temporare a ciclului menstrual din când în când, în timpul vieții. Acum, multe femei au făcut vaccinul anti-Covid. Pare inevitabil ca la unele femei aceste două evenimente să coincidă”, spune el. „Însă, dacă aceste modificări persistă sau apar sângerări vaginale după menopauză, trebuie să te adresezi medicului”.
Fertilitatea nu este afectată
Clancy spune că există potențiale mecanisme prin care vaccinarea poate perturba menstruația – serurile anti-Covid pot declanșa un răspuns inflamator general.
„Uterul și ovarele suferă în mod constant remodelări ale țesuturilor”, spune ea. „În cazul unui eveniment imunitar, toată inflamația provocată ar putea afecta cumva și multe alte sisteme ale corpului, în mod neintenționat”.
O’Brien subliniază că este important să nu confundăm ciclurile menstruale cu fertilitatea și capacitatea de a avea copii: „Nu există dovezi care să sugereze că vaccinurile Covid-19 vor afecta fertilitatea”.
Dovezile arătă că nu există nicio diferență în ratele avortului spontan pentru persoanele vaccinate și cele care nu au primit serul anti-Covid, spune Lee.