Potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Geneva și Universitatea Ludwigs-Maximilians din München și publicat în revista Nature Immunology, activarea sistemului imunitar este mai puternică imediat după o fază de odihnă, adică dimineața, chiar înainte de a relua activitatea.
Dacă alegi să te inoculezi dimineața, eficacitatea vaccinului administrat, cum ar fi cel împotriva Covid-19 sau a gripei, este mai mare.
Sistemul imunitar reacționează imediat în cazul unei infectări, dar vaccinul oferă un răspuns imun mai bun pe termen lung, arată studiul.
Spre deosebire de sistemul imunitar înnăscut (reacția naturală la infectare), care reacționează imediat, dar într-o manieră slab direcționată, sistemul imunitar adaptativ (stimulat prin vaccinuri, imunoterapii) construiește un răspuns pe termen lung specific fiecărui agent infecțios, explică studiul.
„Sistemul imunitar adaptiv are nevoie de câteva săptămâni pentru a forma un răspuns specific unui anumit agent patogen, dar apoi e activ mult timp, datorită unui mecanism de memorie celulară”, spune Christoph Scheiermann, profesor la Facultatea de Medicină a Universității din Geneva, care a coordonat lucrarea. „Aceste este de obicei mecanismul specific declanșat de vaccinarea împotriva unui virus.”
Sursa: BFMTV