Ouă proaspete în schimbul unui vaccin sau a o bulina roșie postată pe casă, în cazul în care refuzi serul anti-Covid: printr-un amestec de presiune și recompense, chinezii sunt puternic încurajați să accepte vaccinarea. Prima țară afectată de coronavirus, dar și prima care a învins virusul, conform datelor oficiale oferite de Beijing, China se luptă să-și convingă populația să se vaccineze.
Cea mai populată țară din lume a administrat până acum „doar” 140 de milioane de doze (majoritatea vaccinurilor disponibile necesită două doze), sau 10% din populația sa. Intenționează să ajungă 40% până în iunie.
În timp ce viața a revenit în mare măsură la normal, unii rezidenți nu văd o nevoie urgentă de vaccinare. Drept urmare, comunitățile locale găsesc diverse metode pentru a promova imunizarea.
La periferia Beijingului, districtul Daxing oferă vouchere pentru persoanele care au primit cele două doze.
Într-un alt cartier, autoritățile au promis două cutii de ouă celor peste 60 de ani, care sunt vaccinați corespunzător. Alții primesc bilete gratuite pentru a vizita Templul Lama, un faimos sit budist din capitală. Prețul normal al biletului: 25 de yuani (3 euro).
Pedepse
În districtul Xicheng, din centrul Beijingului, clădirile sunt marcate cu buline colorate care indică proporția locatarilor vaccinați.
Semnul este verde dacă mai mult de 80% dintre rezidenți sunt vaccinati, galben pentru o proporție între 40% și 80% și roșu dacă procentul este mai mic de 40%.
Vaccinarea „opțională”
„Mi se pare puțin ciudat”, recunoaște Wang Ying, a cărei cafenea poartă un semn roșu. „Am crezut că vaccinarea este opțională, dar acum simt că toată lumea trebuie să o facă”.
Ea recunoaște că a avut îndoieli cu privire la siguranța vaccinurilor disponibile, dar crede că, într-un final, va ajunge să facă vaccinul. „Clienții barurilor și restaurantelor vor fi mai liniștiți”, recunoaște ea.
În timp ce guvernul dă asigurări că vaccinarea este opțională, în unele cazuri se pare că refuzul nu este o opțiune.
Sursa: RTBF