Vaccinul Pfizer este eficient în proporție de 94% împotriva cazurilor simptomatice de Covid-19, potrivit unui amplu studiu realizat în Israel și publicat miercuri – confirmă datele din testele clinice și rolul crucial al campaniilor de vaccinare pentru a pune capăt pandemiei.
„Este prima dovadă evaluată de colegi, cu privire la eficacitatea vaccinului anti-Covid în condiții reale”, a declarat Ben Reis, unul dintre coautorii studiului publicat în New England Journal of MedicinNew England Journal of Medicine. Până în prezent, eficacitatea vaccinului a fost dovedită prin studii clinice efectuate pe mii de oameni, dar nu în condiții reale, care implică o mai mare varietate de indivizi și comportamente, sau chiar provocări logistice, cum ar fi menținerea lanțului rece.
Studiul a fost realizat folosind date de la aproximativ 1,2 milioane de cetățeni vaccinați de una dintre cele mai mari organizații din domeniul sănătății din Israel (Clalit Health Services), în perioada 20 decembrie 2020 – 1 februarie 2021. Aproape 600.000 de persoane care au primit vaccinul au fost „comparate” cu alte 600.000 de persoane care nu au primit injecția și care prezintă caracteristici similare în ceea ce privește sexul, vârsta, dar și comorbiditățile și geolocalizarea.
Prin analizarea celor două grupuri, autorii arată că vaccinarea a redus cazurile simptomatice de Covid-19 cu 94%, cazurile severe de boală cu 92% și internările cu 87%. Aceste rate se aplică după cel puțin șapte zile după a doua doză. Dar „s-a observat un efect semnificativ chiar şi înainte de a doua doză”, a declarat pentru AFP Noam Barda, unul dintre cei doi autori principali – o eficacitate de 57% privind cazurile Covid-19 simptomatice și 62% pentru cazurile severe.
Vaccinul are o eficiență de 72% (după prima doză) în prevenirea deceselor cauzate de Covid-19 după prima doză. Eficacitatea a fost relativ consistentă pentru toate grupele de vârstă, „inclusiv pentru persoanele cu vârsta peste 70 de ani”, a spus Ben Reis. Pe de altă parte, „avem indicații care arată că, pentru persoanele cu comorbidități, vaccinul funcționează mai puțin bine”.
Sursa: Le Figaro