Este o frază care pune pe gânduri chiar și cei mai fervenți susținători ai vaccinării. „Există o problemă reală cu vaccinul Pfizer”. Lansată de profesorul Éric Caumes la LCI, fraza seamănă îndoieli chiar în momentul în care a început deja campania de vaccinare în Marea Britanie. Șeful departamentului de boli infecțioase a spitalului Pitié-Salpêtrière și-a explicat astfel surpriza față de „frecvența deosebit de mare a efectelor adverse”, în special în rândul tinerilor.
Pentru a-și susține punctul de vedere, șeful departamentului de boli infecțioase al spitalului parizian a făcut referire la datele de la Food and Drug Administration (FDA), publicate marți. În raportul de 53 de pagini, administrația SUA evidențiază, printre altele, „riscurile cunoscute” ale vaccinului, observate la aproximativ 38.000 de participanți la studiul clinic. În timp ce vaccinul Pfizer/BioNTech are un „profil de siguranță favorabil” general, se constată că există, într-adevăr, multe efecte secundare. Foarte mulți participanți (84%) au avut o reacție locală la nivelul înțepăturii. Alții au raportat simptome mai dureroase, cum ar fi oboseala (62,9%), cefalee (55,1%), dureri corporale (38,3%), frisoane (31,9%) durere articulații (23,6%) sau febră (14,2%).
„Reactogenitate” deosebit de mare
Dacă aceste efecte secundare nu sunt alarmante, așa cum remarcă profesorul Éric Caumes, ele ating o mare parte dintre persoanele vaccinate, într-o măsură mult mai mare decât orice alt vaccin viral recomandat în prezent. Este ceea ce am putut verifica pe platforma Infovac.
Creată de Facultatea de Medicină a Universității din Geneva sub auspiciile autorităților federale elvețiene de sănătate, această platformă enumeră toate informațiile privind diferitele vaccinuri și, în special, efectele lor secundare. Se pare că majoritatea vaccinurilor antivirale provoacă astfel de efecte. De exemplu, în cazul gripei, doar 10% până la 40% dintre pacienți dezvoltă o reacție la nivelul brațului, în locul vaccinării. Jumătate, față de vaccinul Pfizer. La fel pentru celelalte simptome. 5% până la 10% dezvoltă febră, greață, dureri musculare, dureri articulare și cefalee sau alte simptome asemănătoare gripei. Cu mult mai puțin decât produsul împotriva coronavirusului dezvoltat de laboratorul american.
Efecte secundare sau efecte adverse?
Simptomele sunt mai frecvente, dar rămân complet inofensive. Ele sunt de fapt rezultatul a ceea ce se numește „reactogenitate”. Adică dovada că sistemul imunitar își face treaba. Spre deosebire de efectele „nedorite”, care sunt problematice. În orice caz, acest lucru este explicat de mulți experți, inclusiv de dr. Mélanie Swift. Într-un articol al USA Today, ea propune un exemplu foarte grăitor: „Dacă ieși din sala de sport și te dor muschii, este un efect secundar obișnuit și așteptat. Dar dacă părăsești sala cu un ochi vânăt, acesta este un eveniment advers care ar trebui raportat”.
Multe întrebări care rămân fără răspuns
Efectele secundare sunt, prin urmare, relativ standard după vaccinare. Există însă multe întrebări. În special fenomenul tinerilor afectați în mod deosebit și efectele accentuate după a doua doză. În Wall Street Journal, Arnold Monto, un epidemiolog de la Universitatea din Michigan, observă că produsul Pfizer / BioNTech este „mai reactogen decât cel împotriva gripei”. Dar rămâne „perfect normal”.
Un optimism care nu este în mod necesar împărtășit de Morgane Bomsel. Cercetător CNRS al Institutului Cochin, consideră că, în ciuda faptului că aceste efecte „nu par grave ”, fenomenul rămâne „de urmărit ”. Specialista în virusologie propune câteva ipoteze. Acest efect ar putea fi legat de tehnologia ARN care, prin constituția sa „ar putea interacționa cu imunitatea înnăscută și ar putea provoca efecte secundare”. În ceea ce privește proporția tinerilor afectați, aceasta ar putea fi o consecință a „creșterii alergiilor din ultimii ani în rândul acestui grup”.
Oricum, Morgane Bomsel amintește că „preocuparea lumii științifice și a medicilor față de acest vaccin” nu este nejustificată. Este legată de „frica fată de viteza de dezvoltare”. Pentru că miza este mare. „Dacă, dorind să meargă prea repede, vor exista prea multe efecte secundare, va fi în detrimentul tuturor strategiilor de vaccinare în viitor”. Prin urmare, solicită „să rămânem prudenți și atenți”. O filozofie cu care toți experții francezi par să fie de acord. Eric Caumes a reamintit pentru postul LCI că vaccinurile sunt „unul dintre cele mai mari progrese în medicină”, dar că așteaptă pur și simplu „să aibă mai multe date”. Idem pentru Dominique Costagliola, director de cercetare la Inserm, „nu” împărtășește cu adevărat punctul de vedere al colegului său cu privire la efectele secundare – „lucruri tranzitorii care se întâmplă într-un mod destul de banal” – dar îndeamnă și „să se respecte procedurile și să se studieze temeinic datele ”.
„Pentru că, pe această expertiză a agențiilor se bazează încrederea pe care o vom avea în vaccinuri.”
Sursa: LCI