Potrivit unui sondaj exclusiv realizat de institutul YouGov pentru The HuffPost, 32% dintre francezii chestionați în perioada 23 – 24 iulie au declarat că nu ar fi de acord să fie vaccinați dacă va exista un vaccin împotriva Covid-19.
Aproximativ 150 de programe de cercetare sunt în derulare în întreaga lume pentru a găsi un vaccin împotriva coronavirusului. Două companii, care au luat avans față de ceilalți, promit un vaccin în următoarele luni.
Dar, pe lângă dificultățile cercetărilor științifice, va trebui să luăm în considerare și neîncrederea față de vaccinuri care ar putea îndepărta o parte din populație de această soluție, oricât de așteptată.
Conform unui sondaj realizat de institutul YouGov pentru The HuffPost, 32% dintre francezii chestionați în perioada 23 – 24 iulie au declarat că nu ar fi de acord să fie vaccinați dacă va exista un vaccin împotriva Covid-19.
Teamă de un vaccin făcut în grabă
Într-o comunicare din 9 iulie 2020, comitetul științific Covid-19 a emis un aviz cu privire la strategia de vaccinare care urmează să fie adoptată, cunoscând bine această problemă. Unul dintre obiective este „să consolideze adeziunea concetățenilor noștri la vaccinuri”, asigurând că aceasta este o „condiție esențială pentru succesul unei campanii de vaccinare”. „Într-un context de neîncredere, vaccinarea se pretează la controverse publice și chiar la conspirație.”.
Prin urmare, acest procent de 32% nu sunt o surpriză dar reprezintă o mare problema a autorităților publice. Sociologul Jeremy Ward studiază ceea ce el numește „ezitarea la vaccin”. Încă de la începutul izolării, a efectuat studii împreună cu alți colegi sociologi pentru a înțelege modul în care oamenii au judecat pandemia. Conform propriilor date, care au fost colectate între aprilie și mai 2020, 20-25% din populație ar refuza vaccinul.
Acest rezultat este în conformitate cu studiile de opinie efectuate în ultimii ani, dar ele încă îi surprind pe specialisti. „Am crezut că pericolul iminent al bolii și capacitatea ei de a se răspândi ar putea schimba opinia”, explică el, intervievat de The HuffPost. „Motivul principal al acestei reticențe este faptul că acest vaccin va fi produs prea repede și, prin urmare, poate fi nesigur”, explică sociologul.
Un deceniu de controverse despre vaccinuri
Și-a dedicat teza de doctorat unui puternic moment de neîncredere a populației pe această temă: vaccinarea eșuată împotriva gripei H1N1 în 2009.
În 2009, când gripa H1N1 a afectat populația la sfârșitul lunii martie, virusul fusese deja monitorizat de câțiva ani de către oamenii de știință, ceea ce a făcut posibilă dezvoltarea rapidă a unui vaccin. „Cu toate acestea, până la sfârșitul lunii august, încep dezbateri agresive cu privire la siguranța vaccinului. Echilibrul beneficiu-risc e discutabil în ceea ce privește vaccinarea deoarece datele epidemiologice referitoare la boală sunt destul de liniștitoare.”.
Din acel moment au apărut controverse privind vaccinurile. „Mai mult de un deceniu de dezbateri și controverse despre vaccinuri: autism, adjuvanți etc. Toată lumea a auzit despre asta.”. Așa că, spre deosebire de 2009, au început dezbaterile despre un posibil vaccin împotriva Covid chiar înainte de a fi dezvoltat acest remediu.
Neîncrederea poate fi explicată și prin politizarea foarte puternică a dezbaterilor. „Datele din studiile noastre dezvăluie în special importanța factorului politic în această reticență”, explică Jeremy Ward.
Neîncrederea în vaccinuri
Dificultatea comunicării despre vaccinuri va fi să demonstreze că deciziile de sănătate, precum o campanie de vaccinare, sunt luate în interesul public. Dificil deoarece, după cum subliniază Jeremy Ward, „contextul epidemic ne amintește în ce măsură deciziile din sectorul sănătății sunt adesea eminamente politice, pentru că ele integrează dimensiuni economice, juridice, diplomatice etc.“.
Aceste elemente permit definirea mai bună a reticenței unor persoane de a fi vaccinate, dar sociologul evidențiază prezența unor comportamente considerate „egoiste” de apărătorii vaccinurilor. „În interviurile pe care le-am realizat cu persoane anti-vaccin, nimeni nu vrea sa afecteze în mod voit imunitatea altora. Mai degrabă, sunt îngrijorati pentru propria sănătate.”.
În ciuda acestor date, concluzia cercetătorului este optimistă. „Oameni se îndoiesc, dar tot se vaccinează”.