Grupul farmaceutic american Moderna intenționează să înceapă testarea vaccinului pe grupuri de adolescenți, potrivit unui proiect de studiu clinic publicat pe Clinical Trials și menționat de New York Times. Studiul urmează să implice adolescenți „sănătoși” cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, dar recrutarea voluntarilor nu a început încă.
Vaccinul Moderna se numără printre cele mai avansate proiecte împotriva Covid-19 în prezent, vaccinul demonstrând o eficiență de 94,1% la adulți.
Se așteaptă 3.000 de voluntari
Moderna estimează că are nevoie de 3.000 de voluntari cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani pentru studiul său clinic, clasificat ca faza 2/3, care încă nu a început. Un grup va primi două injecții de mRNA-1273 (produsul dezvoltat de grup), la 28 de zile distanță, altul va primi doar un placebo.
În foaia de studiu clinic, grupul avertizează că voluntarii trebuie să aibă o stare bună de sănătate. Fetele cu vârstă fertilă vor putea participa la studii, dar vor trebui să efectueze teste de sarcină pentru a verifica dacă nu sunt însărcinate la prima și a doua injecție, dar și pentru a se asigura că vor lua contracepție în următoarele trei luni după vaccinare, pentru a nu le pune în pericol.
Vor trece „luni” până când va fi autorizat un vaccin pentru copii, a declarat sâmbătă la NBC dr. Anthony Fauci, imunolog care consiliază Casa Albă în actuala criză de sănătate. Cu un nou vaccin, „vrei să fii sigur, deoarece copiii, la fel ca femeile însărcinate, sunt vulnerabili”.
Niciun studiu privind vaccinurile pentru adolescenți / copii
Studiile s-au concentrat până acum asupra adulților cu vârste de peste 18 ani, astfel încât, în prezent, nu există vaccin pentru tineri.
Moderna nu este primul laborator care lansează studiile clinice la copii. Concurentul său, Pfizer – care a anunțat miercuri că vaccinul său anti-Covid a fost primul din lume autorizat într-o țară, Marea Britanie – a vaccinat primii copii într-o fază de testare la sfârșitul lunii octombrie.
Studiile clinice ale vaccinurilor la copii nu sunt o procedură neobișnuită. Dacă un vaccin este destinat copiilor, „cercetătorii vor testa mai întâi adulții, apoi vor reduce treptat vârsta subiecților testați până când își vor atinge ținta”, explică site-ul web Istoria vaccinurilor.
De ce un vaccin pentru cei mai tineri?
Copiii ar putea avea reacții mai puternice la vaccin, „inclusiv febră, dureri musculare, articulare și oboseală”, avertizează doctorul William Schaffner, specialist american în boli infecțioase, pentru New York Times.
Conform diferitelor studii efectuate cu privire la rolul copiilor în epidemia Covid-19, cei mai mici sunt „puțin expuși riscului formelor grave și nu sunt foarte activi în lanțul de transmitere a coronavirusului”.
Dar cei tineri pot transmite boala. În prezent, în Franța, 49 de copii cu vârste cuprinse între 0 și 9 ani sunt spitalizați pentru cazuri de Covid-19 (inclusiv 7 la terapie intensivă), a explicat Înalta Autoritate a Sănătății în septembrie.
Sursa: BFMTV