Vaccin anti-Covid fără ac. Canadienii au inventat pistolul care introduce serul prin porii pielii

Pe măsură ce campania de vaccinare accelerează în întreaga lume, apare problema stocurilor de seringi. Statele par optimiste pentru moment, au în stocuri milioane de seringi și continuă să comande de la furnizori. Însă există și alte metode de administrare a vaccinului, care nu necesită acest tip de echipament.

Un start-up canadian a dezvoltat un pistol fără ac, Med-Jet H4. Un cartuș care conține serul este plasat în interiorul dispozitivului. În loc să străpungă pielea cu un ac, pistolul produce micro-jeturi care se infiltrează în porii pielii, explică Journal de Montreal. Metoda a fost aprobată în Canada, iar inventatorii săi sunt pe cale de a obține aprobarea Ministerului Sănătății. Ulterior, dispozitivul lor va fi utilizat în campania de vaccinare împotriva Covid-19.

Agenția canadiană pentru medicamente și tehnologii în sănătate (ACTMS) a revizuit noul dispozitiv, împreună cu alte modele de injectoare fără ace, pentru a testa eficacitatea acestora. În teste au folosit vaccinul antigripal, vaccinul antipoliomielitic, rujeola, oreionul și rubeola, precum și vaccinul împotriva difteriei, tetanosului, pertussisului și hepatitei B. În toate cazurile, agenția a găsit un răspuns imun similar atunci când vaccinul este administrat printr-un injector fără ace, ca și în cazul unei seringi convenționale. Oamenii de știință observă, totuși, „un număr mai mare de efecte secundare locale”, cum ar fi roșeață sau umflături, cu acest tip de pistol, dar mai puține efecte secundare „sistemice”, și anume febră, dureri musculare sau durere, decât în cazul seringii cu ac. Agenția ar dori totuși studii suplimentare pentru a examina această optiune.

Vaccinuri patch

Există mai multe metode pentru administrarea unui vaccin intradermic (prin piele). Pe lângă injectoarele fără ace, în urmă cu câțiva ani a fost dezvoltat un sistem format din micro ace, un tip de „plasture” pentru vaccinare. Cercetătorii americani de la Universitatea din Pittsburg dezvoltă o tehnologie asemănătoare pentru vaccinul anti-Covid (PittCoVac).

Primele teste pe șoareci au fost destul de concludente, deoarece PittCoVacc a făcut posibilă producerea unui val de anticorpi împotriva SARS-Cov-2 în cele două săptămâni de la aplicarea plasturelui pe piele. Cercetarea este încă în curs, pentru oameni.

Administrarea unui vaccin fără ac este un proces la care oamenii de știință lucrează de mulți ani. Cu toate acestea, nu este suficient să injectezi intradermic un vaccin deja dezvoltat, potrivit lui Béhazine Combadière, director de cercetare la Inserm și membru al Centrului pentru Imunologie și Boli Infecțioase de la Universitatea Sorbonne, Franța: „Când vrem să vaccinăm prin piele, trebuie să ținem cont de mai mulți parametri. În primul rând, vaccinul în sine. Dozele care se injectează prin această metodă nu sunt aceleași cu cele care se injectează intramuscular, folosim doze mult mai mici”. Oamenii de știință trebuie, prin urmare, să dezvolte o formulă specială pentru vaccinarea intradermică sau să efectueze teste cu doze foarte mici ale vaccinurilor deja existente, pentru a deduce eficacitatea. Dacă studiile vor avea succes, însemnă că o doză actuală de vaccin ar putea fi utilizată pentru a imuniza mai mulți oameni.

Sursa: CNews

Exit mobile version