Va fi necesară o doză de vaccin anti-Covid la fiecare șase luni? Imunologii cred că intervalul plauzibil este, mai degrabă, de un an

Pe măsură ce campania de rapel cu a treia doza se accelerează rămân multe întrebări cu privire la imunitatea conferita de această vaccinare. Va fi necesar să facem un vaccin la fiecare șase luni? Doi cercetători specializați în imunologie, intervievați de ziarul 20 Minutes, consideră că, în ciuda incertitudinilor, ar fi surprinzător dacă aceste rapeluri s-ar repeta atât de frecvent.

Imunitatea scade după șase luni

„Asta este argumentul antivacciniștilor”, spune Eric Billy, cercetător în imuno-oncologie la Strasbourg, care adaugă: sunt multe întrebări fără răspuns. „Nu putem spune astăzi că nu ar trebui să recomandăm o a treia doză pentru întreaga populație. Dar nici nu se poate spune că va fi nevoie de o a patra doză la fiecare șase luni.”

Ceea ce știm deja este că „studiile, în special cele din Israel, arată că după șase luni imunitatea scade sub pragul considerat protector”, afirmă cercetătorul. Este motivul pentru care, în Franta, este necesară o doza de rapel pentru toate persoanele în vârstă, imunodeprimate sau cu comorbidități. Pe de altă parte, „nu există dovezi potrivit cărora administrarea unei a treia doze la populația generală este benefică”, spune specialistul.

O a treia doză întărește puternic imunitatea

Prin urmare, campania de rapel nu înseamnă, având în vedere informațiile actuale, începutul unui lung șir de vaccinări. În primul rând, pentru că imunitatea pare să fie mult îmbunătățită de doza suplimentară.

Sistemul nostru imunitar este împărțit în două părți. „Limfocitele B produc anticorpi imediat, dar există și „limfocite de memorie, care servesc drept rezervă pentru mai târziu, în măduva osoasă”, explică Sandrine Sarrazin, cercetător la Inserm – centrul de imunologie din Marsilia-Luminy.

Ceea ce nu știm în acest moment este câte „celule B de memorie” sunt produse de a treia doză. „Dar studiile arată că a doua doză permite producerea de „celule B de memorie” în măduva osoasă. Din datele pe care le avem în acest moment, putem presupune cu ușurință că a treia doză stimulează imunitatea pe termen lung.”

„Datele din lumea reală arată că a treia doză crește nivelul de anticorpi din sânge de 5 până la 15 ori”, spune Billy. Chiar dacă imunitatea scade în timp și ar trebui vreodată ajustată, nu ar fi la șase luni după a treia doză, ci la cel puțin un an.”

„Nu există niciun motiv să credem că ne vom abona la o vaccinare regulată la fiecare șase luni”.

Contextul se poate schimba

Sandrine Sarrazin adaugă că situația sănătății globale se va schimba în următoarele luni. „În funcție de context, nu vom avea aceeași strategie. A treia doză vine într-un context particular: în mijlocul unei pandemii, virusul circulă mult.

„Intrăm în sezonul de iarnă, când este mai complicat să stăm în aer liber și să aerisim corespunzător”, subliniază Eric Billy. Prin urmare, trebuie să creștem nivelul de anticorpi al oamenilor care, dacă se confruntă cu virusul, riscă să fie spitalizați sau chiar să moară.”

„Nu există niciun motiv pentru care să credem că ne vom abona la o vaccinare regulată la fiecare șase luni”, continuă Sandrine Sarrazin. Dacă virusul încetează să mai circule, vom avea memoria imunitară care ne protejează pe termen lung. De fapt, pentru alte boli, nu avem nevoie de rapeluri frecvente. „Pentru a te proteja împotriva difteriei, tetanosului, poliomielitei, de exemplu, trebuie să facem rapeluri de vaccin DTP, dar la fiecare douăzeci de ani.

„Facem adesea comparația cu gripa, dar ne aflăm în două situații diferite. Acesta nu este un rapel, ci o nouă vaccinare, pentru că nu este același virus gripal. Deocamdată, a treia doză împotriva coronavirusului este un rapel. Cu exact același produs ca la prima vaccinare.

Programul de vaccinare nu este clar definit

Oamenii de știință nu au suficiente informații încât să formuleze cel mai protector program de vaccinare împotriva Covid-19. „Este pentru prima dată când au fost folosite vaccinuri cu ARNm”, spune Eric Billy. Se bazează pe două doze, dar protocolul poate evolua odată ce apar mai multe date despre virus sau mai multe variante. În cele din urmă, ar putea fi trei doze. Schimbarea unui program de vaccinare este obișnuită.”

În viitor, am putea, prin urmare, să perfectionam programul de vaccinare în funcție de profilul pacientului. Eric Billy crede că ar fi interesant să fie lansat un studiu pe 30.000 de oameni din Franța, care ar urma să fie testați pentru anticorpi la o lună și apoi la patru luni după vaccinare. Scopul? „Aflăm mai multe despre scăderea imunității în funcție de vârstă și predispoziție”, explică el. Pentru că astăzi procedăm sistematic: de la vârsta de 50 de ani, sistemul imunitar nu mai este foarte performant, trebuie refacut nivelul anticorpilor circulanți. Ne comportăm puțin orbeste.”

Sursa: 20 Minutes

Exit mobile version