Unul din șapte tineri este afectat de Covid pe termen lung, arată un nou studiu. Experții americani arată că aproximativ 14% dintre persoanele cu vârsta sub 65 de ani dezvoltă noi afecțiuni în următorele trei săptămâni până la șase luni de la infectare. Cifrele sunt asemănătoare cu cele publicate de Office for National Statistics (ONS) din Marea Britanie, care indicau că unul din șapte britanici experimentează simptome de Covid-19 la trei luni de la îmbolnăvire.
Studiul american menționează că pacienții experimentează diverse simptome pe termen lung, inclusiv dificultăți de respirație, aritmie cardiacă, neuropatie periferică, probleme de memorie, diabet, afecțiuni ale ficatului, anxietate și oboseală.
„Deși pacienții în vârstă, cu afecțiuni pre-existente și care au avut nevoie de spitalizare prezintă cel mai mare risc (de a dezvolta noi afecțiuni), adulții mai tineri (cu vârsta sub 50 de ani), fără boli anterioare și care nu au fost internați sunt destul de afectați”, spun cercetătorii de la Harvard School of Public Health din Boston.
Studiul se bazează pe examinarea datelor care provin de la 266,586 de persoane cu vârste între 18 și 65 de ani diagnosticate cu Covid-19 între ianuarie și octombrie 2020.
„Profesioniștii din domeniul medical ar trebui să fie vigilenți privind posibilitatea dezvoltării unor sechele pe termen lung în cazul celor confirmați sau suspecți de Covid-19. Descoperirea unei modalități de tratare a consecințelor bolii reprezintă o prioritate”, spune Elaine Maxwell de la National Institute for Health Research din Marea Britanie.