Unul din 30 de londonezi este pozitiv pentru coronavirus. Numărul spitalizărilor în capitala britanică a ajuns la 7.034 pe 6 ianuarie, ceea ce reprezintă cu 35% mai mult decât în perioada de vârf din aprilie și în fiecare zi sunt internați în jur de 830 de pacienți noi. Peste 900 de persoane au nevoie de asistență respiratorie, o creștere de 42% într-o săptămână, în ciuda măsurilor de izolare reintroduse marți și a restricțiilor inițiate la începutul lunii decembrie.
„Situația este critică, virusul este scăpat de sub control”, spune Sadiq Khan, primarul Capitalei. „Cu o creștere atât de rapidă a cazurilor, spitalele noastre riscă să fie copleșite. Realitatea este că vom rămâne fără paturi în următoarele săptămâni, cu excepția cazului în care răspândirea virusului încetinește semnificativ”. Confruntat cu această stare de fapt, a inițiat procedura „incidentului major ”. Procesul își propune să coordoneze mai bine diferitele servicii (ambulanță, spitale, pompieri etc.). Obiectivul este de a alerta și încuraja londonezii să fie deosebit de precauți în fața răspândirii epidemiei, stimulată de noua variantă. Între 27 martie și 21 decembrie, au fost acordate peste 28.700 de amenzi pentru nerespectarea restricțiilor.
În restul țării nu este mult mai bine
Pentru Sofia, o studentă la arte vizuale în vârstă de 30 de ani, declarația primarului nu va schimba prea multe lucruri. „Sunt conștientă de situație”, spune ea. S-ar putea să mă îngrijorez un pic mai mult cu privire la noua variantă a virusului, dar am fost întotdeauna atentă și am respectat regulile de la început. Béatrice Tudisco, care studiază terapii naturale, explică, dimpotrivă, că nu este convinsă de vorbele lui Sadiq Khan. „Este doar un mod de a speria oamenii. Cu cât crezi mai mult, cu atât creezi mai multe probleme”, protestează ea. „Îmi acopăr fața doar când merg la cumpărături, pentru că este obligatoriu”.
Sajid Quroseij, paramedic, este foarte îngrijorat de răspândirea rapidă a virusului mutant. Și-a pierdut slujba pentru că a refuzat să meargă la serviciu. „Cunosc o mulțime de oameni care s-au contaminat”, spune el. „Este foarte periculos și am probleme de sănătate. Acum mă deplasez doar cu bicicleta și nu mă întâlnesc cu nimeni”.
În restul țării, situația nu este mult mai bună. 29.346 de spitalizări au fost înregistrate la nivel național până vineri, cu 55% mai mult decât în perioada de vârf din aprilie.
Sursa: Le Parisien