Cercetătorii Universității din Oxford derulează un studiu în cadrul căruia persoanele cu vârsta de 50 de ani şi peste primesc ivermectină, în speranța că astfel vor fi evitate spitalizările.
Rezultatele celor care primesc ivermectină vor fi comparate cu ale celor care sunt tratați cu protocolul standard.
Medicamentul a provocat controverse după ce a fost promovat pentru utilizare împotriva Covid în America Latină şi Africa de Sud, deşi eficiența nu era demonstrată.
Studiile realizate pânã acum au fost de mici dimensiuni sau irelevante.
Conducătorul studiului realizat la Oxford, Richard Hobbs, spune că ar fi „prematur” ca ivermectina să fie recomandată împotriva Covid.
Standard de aur
Un studiu Principle, cum este cel al Oxford, este considerat de cea mai bună calitate, deoarece analizează efectele medicamentului în sine şi nu ia în calcul alți factori.
În ciuda lipsei de informații, ivermectina a fost folosită de medici şi pacienți care se tratau singuri în state ca Brazilia, Bolivia, Peru, Africa de Sud sau Statele Unite.
Echipa Oxford spune că a ales să studieze ivermectina pentru că „este deja disponibilă în toată lumea” şi este relativ sigură (deşi poate deveni toxică dacă este administrată în cantități mari).
Persoanele de peste 50 de ani care au avut simptome Covid într-un interval de până la 14 zile se pot înscrie la studiul Principle.