Uniunea Europeană nu se mai bazează pe vaccinurile AstraZeneca, după ce compania a anunțat întârzieri semnificative de livrare

Comisia Europeană a declarat că se distanțează de laboratorul AstraZeneca în contextul strategiei sale de vaccinare anti-Covid, după întârzieri semnificative de livrare ale companiei anglo-suedeze.

AstraZeneca, a cărei produs „urma să devină vaccinul cel mai utilizat în primul trimestru” al anului 2021, ar putea garanta doar 25% din cele peste 100 de milioane de doze promise, ceea ce reprezintă „o adevărată problemă” pentru cele 27 de state membre, spune directorul general al Comisiei pentru Sănătate, Sandra Gallina.

Comisia Europeană se îndreaptă acum către vaccinurile fabricate de laboratoarele BioNTech/Pfizer și Johnson&Johnson, subliniază ea.

Laboratorul german BioNTech a promis luni să livreze către UE, în al doilea trimestru, până la 75 de milioane de doze suplimentare ale vaccinului dezvoltat împreună cu Pfizer.

„Vor fi mult mai multe doze în al doilea trimestru, deoarece un nou contract va intra în vigoare. Nu vom avea doar BioNTech și Moderna. Vom actualiza contractul cu BioNTech, este dublul cantităților”, spune Gallina.

Ultimele săptămâni au fost tensionate între liderii europeni și AstraZeneca, care a acumulat întârzieri în livrările vaccinului anti-Covid, al treilea care a fost aprobat în UE după cele ale Pfizer/BioNTech și Moderna.

Comisia Europeană a alocat companiei AstraZeneca 336 de milioane de euro pentru a dezvolta vaccinul și pentru a-și crește capacitatea de producție, dar plata nu a fost încă realizată. „Nu avem vaccinul, nu aveți plata de la Comisie”, a rezumat Sandra Gallina.

Sursa: Le Soir 

Exit mobile version