Uniunea Europeană a lansat acțiuni în justiție împotriva laboratorului suedez-britanic AstraZeneca, pe care îl acuză că nu și-a respectat angajamentele privind livrarea vaccinului său anti-Covid, anunțată Comisia Europeană. AstraZeneca a livrat în primul trimestru doar 30 de milioane de doze către UE, din cele 120 de milioane promise contractual. În al doilea trimestru, intenționează să furnizeze doar 70 de milioane din cele 180 de milioane planificate inițial.
„Condițiile contractului nu au fost respectate, iar compania nu a fost în măsură să implementeze o strategie fiabilă pentru a asigura livrările la timp”, a declarat un purtător de cuvânt al executivului european. Acțiunea în justiție a fost lansată vineri „în numele Comisiei ca și în numele celor douăzeci și șapte de state membre, în unanimitate în sprijinul lor pentru această procedură”, a adăugat el, fără a preciza instanța sesizată.
Contractul UE cu AstraZeneca, a cărui versiune cenzurată a fost făcută publică, este un contract în temeiul legislației belgiene, care specifică faptul că laboratorul, Comisia și statele se angajează să soluționeze orice posibil litigiu „în fața jurisdicției exclusive a instanțelor judecătorești stabilite în Bruxelles”. „Ceea ce contează pentru noi în această chestiune este să ne asigurăm că există o livrare rapidă a unui număr suficient de doze, la care cetățenii europeni au dreptul și care ne-au fost promise în baza contractului”, a susținut purtătorul de cuvânt al Comisiei.
„Neîntemeiat”, conform AstraZeneca
În această acțiune civilă, care ar dura câteva luni, europenii „ar trebui să solicite fie rezilierea contractului pentru neexecutare, cu daune, fie executarea contractului (livrările), ceea ce este puțin probabil”, a declarat săptămâna trecută avocatul belgian Arnaud Jansen, care a studiat contractul cu firma de avocatură De Bandt.
AstraZeneca consideră „nefondată” acțiunea în justiție a Uniunii Europene.
Utilizare restricționată
Comisia a activat deja pe 19 martie o procedură contractuală de soluționare a litigiilor pentru rezolvarea conflictului cu AstraZeneca și a anunțat că nu a activat opțiunea disponibilă în contract de a achiziționa încă 100 de milioane de doze.
Utilizarea vaccinului AstraZeneca a fost restricționată în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană din cauza cazurilor de tromboză pe care le-ar putea provoca. Danemarca nu îl mai folosește.
Sursa: Le Figaro