Unii părinți sunt tot mai îngrijorați din cauza deciziilor cu consecințe ireversibile pe care la iau copiii lor și dau vina pe un „moft” propagat de rețelele de socializare. Din ce în ce mai mulți adolescenți pun la îndoială granița dintre masculin și feminin sau se definesc prin propria identitate sexuală.
Când era mic, Louis se juca cu „dinozauri, niciodată cu rochii sau păpuși”. Dar, într-o zi, Corinne dă peste fotografii cu fiul ei de 14 ani, îmbrăcat în lenjerie feminină, pe Instagram. A vrut doar să „obțină like-uri”. „Louis este cufundat în cultura manga de dimineața până seara”, explică Corinne. Personajele de benzi desenate trec fără probleme de la un gen la altul. Este un copil cu potențial ridicat, care a fost hărțuit la gimnaziu.
„Cu noi este fericit, curios, dar sunt aceste rețele de socializare… În martie 2020, îmi trimite un SMS: Când vii acasă, îmi spui ‘ea'”. Părinții lui îl înconjoară cu bunătate. „L-am pus în contact cu un psihiatru trans, l-am dus la raionul pentru femei, chiar m-am oferit să îl învăț cum să aplice fondul de ten!”, spune Corinne. Dar diagnosticul psihologului este clar: Louis „nu este nici convins, nici convingător”.
„Nu se recunoaște în modelul hiper atletic, masculin, al tatălui său, dar nu de aceea spune că este fată!”, exclamă mama lui. Am văzut că a accesat site-uri care oferă hipnoză în transă profundă pentru a face tranziția „de la bărbat la femeie”. Și ascultase ședința de patru-cinci ori! Nu spun că nu există, dar probabil un număr mic de copii nu se nasc în corpul potrivit. Dar dacă noi, părinții, ne împotrivim, ne-am putea trezi cu Asistența Socială pentru Copii la usă…”
„Ești demodat”
La doar 13 ani, Anaïs refuză să fie „închisă” într-o identitate de gen. În familie, subiectul a ieșit la iveală într-o seară de primăvară, la cină. Fără avertisment, adolescenta declară că vrea să participe la Gay Pride, redenumită acum Pride March. „Dar… crezi că ești gay?” Nu ne-ai spus niciodată asta!”, exclamă tatăl ei, Victor. Surprins, parizianul de 40 de ani, angajat al unei agenții de design, spune că este gata să accepte.
„Dar tu ești așa de demodat! Cum poţi să pui această întrebare în 2021?”, spune adolescenta care este în clasa a șaptea la o școală catolică din centrul Parisului. „Nu are nicio legătură. Sunt fluidă de gen.” Adică o persoană care nu se caracterizează printr-un gen fix, care poate varia în timp. Tatăl atât de atent la copiii săi simțea că aparține unei alte lumi.
Un fenomen în creștere
Aproape un sfert dintre tinerii de 18-30 de ani (22%) nu simt că sunt nici bărbat, nici femeie, subliniază un sondaj al Institutului Francez de Opinie Publică (Ifop), publicat în noiembrie 2020. Chiar dacă majoritatea adolescenților rămân foarte „standardizați”, chestionarea genului este un fenomen în creștere. La fel ca utilizarea unor categorii foarte precise de sexualitate pentru a se defini și a-și afirma identitatea. Ultima parada Pride din iunie a fost copleșită de „o mulțime de adolescente”. „Zeci de mii”, spune Laurène Chesnel, reprezentantă a Inter-LGBT, obișnuită să vadă un public adult, de regulă.
„De ce toate aceste tinere se regăsesc mai mult în valorile noastre decât în cele ale altor mișcări activiste?”, se întreabă ea. Dacă unele se afirmă drept lesbiene, întrebarea centrală este respingerea organizării binare a societății. O nouă generație vine să pună la îndoială abordarea tradițională a feminismului prin non-binaritate. Poate că adolescenții simt că nu pot schimba lumea și aleg să se schimbe pe ei mai întâi.”
„O dinamică de deconstrucție a codurilor sociale”
În iunie, rețeaua de socializare Yubo, declarată Friendship Tinder pentru tinerii de 13-19 ani, a decis să încorporeze 35 de nuanțe de gen în aplicația sa. Membrii săi pot fi definiți acum ca „a-gen”, „poligen”, „bigen” sau chiar „interogare de gen”, pentru cei indeciși…
Pe TikTok, videoclipurile non-binare ca stil de îmbrăcăminte au milioane de vizualizări. Hashtag-ul #Comphet, care denunță ordinul de „heterosexualitate obligatorie” este un hit. Un semn al vremurilor, editura DC Comics a anunțat într-un comunicat de presă bisexualitatea lui Jon Kent, fiul super-eroului american Superman.
Simtindu-se bine cu feminitatea ei, Juliette, 17 ani, spune cu încredere că „nu se identifică ca heterosexuală”, ci ca „pansexuală”. „Sunt atrasă de personalitățile oamenilor mai mult decât de genul lor. Bărbat, femeie, persoană non-binară… orice, descrie ea. Este ceva despre care se vorbește mult în jurul meu și care mi se pare din ce în ce mai integrat în „normalitate”. În ultimul an de studii la un mare liceu din Versailles, ea are senzația că participă la „o dinamică de deconstrucție a codurilor sociale”. „Bărbat-femeie, bărbat, femeie… Astăzi, ne dăm seama că lucrurile sunt mult mai puțin binare. Poți simți că nu ești nici bărbat, nici femeie, sau se schimbă în funcție de perioadă”, spune ea.
„Astăzi, când o fetiță spune că vrea să se căsătorească cu cea mai bună prietenă când va fi mare, nu i se mai spune: „Nu va fi posibil”. Adolescenții au crescut într-un mediu schimbat și se resimte astăzi. Ei oglindesc întrebările care au fost inițiate de adulți, mai ales după lucrările teoreticianului Judith Butler privind disocierea genului și sexului în Statele Unite”, subliniază dr. Jean Chambry, președintele Societății Franceze de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului.
Se joacă cu stereotipurile
Dorința de a renunța la modelele tradiționale? Contagiune socială? Criza adolescenței în secolul 21? În cabinetul său de la Centrul pentru adolescenți, dr. Jean Chambry primește în special băieți tineri cu unghii date cu ojă. „Pot să mă privească drept în ochi și să spună că sunt bărbați și trebuie să fie recunoscuți ca atare. Este modul lor de a se juca cu stereotipurile ”, explică el liniştitor.
Rămâne de văzut dacă acest joc este inofensiv. Nu toți psihiatrii sunt atât de siguri, mai ales când aceste atitudini apar în școala elementară. „Noile categorii de gen și identitate sexuală vin să precedă, chiar să împartă în categorii o interogare clasică a copilăriei și adolescenței.”
Sursa: Le Figaro