La mai puțin de un an de la apariția noului coronavirus, grupul farmaceutic american Pfizer și partenerul său german BioNTech au depus o cerere de autorizare pentru vaccinul lor în Europa. Miercuri, guvernul britanic anunță autorizarea vaccinului pe teritoriul său și lansarea campaniei „săptămâna viitoare”.
O viteză de dezvoltare fără precedent în istoria vaccinurilor, care produce acum îngrijorări.
Pe Facebook apare foarte des un argument: cum am reușit să dezvoltăm nu unul, ci mai multe vaccinuri împotriva Covid-19 într-o perioadă atât de scurtă de timp, când încă nu există niciunul pentru SIDA? La 37 de ani de la descoperirea virusului? Pentru mulți utilizatori de internet, acest raționament este o dovadă că vaccinurile viitoare împotriva Covid-19 nu pot fi fiabile, unele mergând până la compararea viitoarei vaccinări a populației cu 0 „sinucidere colectivă”.
Dar, în realitate, există mai multe motive pentru dezvoltarea în timp record a vaccinului împotriva Covid-19, în timp ce cercetătorii sunt încă în căutarea unui vaccin împotriva SIDA.
Două virusuri foarte diferite
Cele două virusuri au structuri foarte diferite. Amândouă sunt virusuri ARN (acid ribonucleic), dar HIV, virusul SIDA, este, de asemenea, un retrovirus. Asta înseamnă că se integrează în ADN-ul celulelor infectate, determinându-le să se înmulțească și devine nedetectabil de către sistemul imunitar. HIV rămâne apoi în corp pe termen nelimitat.
În plus, HIV, care are mai multe subtipuri, suferă mutații atât de repede încât până când organismul produce anticorpi, acestia sunt deja învechiți și nu mai pot neutraliza virusul. Mutațiile constante sunt ceea ce face dificilă „fabricarea unui vaccin împotriva țintei potrivite”, explică Nathan Clumeck, profesor de boli infecțioase la Universitatea Liberă din Bruxelles.
În schimb, „Covid-19 are o structură mai simplă, cu o « încuietoare » care nu suferă mutații, astfel încât să scape de anticorpii pe care gazda infectată îi va fabrica”, continuă specialistul în boli infecțioase. Motiv pentru care anticorpii acționează eficient împotriva acestui virus. Astfel, pacienții se recuperează spontan după Covid-19 în majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, se poate „dezvolta cu ușurință un vaccin atunci când e vorba de o boală care se vindecă, doar reproducând ceea ce face natura”, detaliază Jean-Daniel Lelièvre, șeful serviciului de boli infecțioase al spitalului Henri-Mondor din Créteil. În schimb, HIV nu poate fi eliminat în mod natural de către sistemul imunitar.
În plus, SARS-CoV 2 are asemănări genetice cu SARS-CoV, virusul responsabil pentru epidemia SARS din urmă cu cincisprezece ani. „Am acumulat o mulțime de date despre acest virus. Știam că anticorpii protejează”, continuă expertul de la Înalta Autoritate pentru Sănătate, care pregătește sosirea vaccinurilor împotriva Covid-19 în Franța. Aceste cunoștințe au facilitat dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus.
Deși au fost întreprinse mai multe studii de vaccin împotriva SIDA, acestea au condus doar la rezultate modeste și nu există încă un vaccin eficient. Există însă o combinație de medicamente, numită terapie triplă, pentru a reduce cât mai mult posibil multiplicarea virusului în organism.
Progrese tehnologice
În plus, de la descoperirea virusului SIDA în 1983, s-au făcut progrese tehnologice semnificative. Secvențierea unui virus, de exemplu, care face posibilă cunoașterea moștenirii sale genetice pentru a-l neutraliza mai bine, a fost efectuată în timp record pentru Covid-19. Trei zile au fost suficiente pentru ca cercetătorii de la Institutul Pasteur să secventeze complet genomul, comparativ cu câțiva ani pentru cel al HIV.
Pandemia a condus laboratoarele la perfecționarea tehnologiilor deja existente pentru a produce noi vaccinuri împotriva Covid-19. Acesta este, de exemplu, cazul ARN-ului mesager. Utilizat de Pfizer și Moderna, acesta își propune să spună celulelor ce proteine trebuie sintetizate pentru a lupta împotriva virusului.
„Am folosit ARN mesager împotriva HIV, Ebola, Zika, îl folosim de 10 ani”, spune profesorul Lelièvre. Astăzi, ajungem la maturitatea acestei tehnologii și este momentul ideal să o folosim pe un virus nu foarte diferit de alții pe care îi cunoaștem bine. Această metodă s-a dovedit a fi ușor de produs și foarte eficientă.
Ameliorări tehnologice care „vor fi cu siguranță testate pentru HIV”, deși este „încă prea devreme pentru a spune dacă vor fi eficiente împotriva acestui virus”, notează Olivier Schwartz, șeful unității Virus și imunitate de la Institutul Pasteur .
Mobilizarea globală
În cele din urmă, epidemia Covid-19 „a accelerat răspunsul institutelor și laboratoarelor de cercetare din întreaga lume, respectând totdeauna protocoalele de sănătate și siguranță”, continuă Olivier Schwartz. Virusul Ebola le-a permis oamenilor de știință să demonstreze că progresul studiilor clinice poate fi mai rapid, fără a „pune la îndoială evaluarea eficacității unui vaccin și a toleranței acestuia”, spune profesorul Lelièvre.
Multe state, precum și laboratoare private, au sprijinit financiar producătorii în dezvoltarea vaccinului. „Datorită cunoștințelor lor despre virusurile anterioare similare cu SARS-CoV2, producătorii au avut o bază bună pentru a crede că vaccinurile lor ar fi eficiente”. În special, acest lucru a determinat companiile să inițieze lanțuri de producție a vaccinurilor chiar înainte de a obține rezultatele complete ale studiilor clinice. Faza de cercetare și producție a unui vaccin nu a fost niciodată efectuată simultan, companiile așteptând de obicei o autorizație de introducere pe piață (AM).
„Producătorii au discutat cu diferitele state, de exemplu Uniunea Europeană, obligându-i, dacă și-au comandat vaccinul, să plătească dozele, chiar dacă în cele din urmă nu funcționează. Pariul a fost să-l facă să funcționeze ”, continuă profesorul Lelièvre.
În ceea ce privește procedurile administrative, totul a fost, de asemenea, accelerat. Dosarele pentru vaccinurile anti-Covid au primit tratament prioritar ori de câte ori au fost furnizate rezultate preliminare. ANSM, Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentelor din Franța, de exemplu, a cerut experților săi să se dedice exclusiv cazurilor referitoare la Covid-19.
Au fost inițiate, de asemenea, numeroase proceduri de urgență. Agenția SUA pentru medicamente examinează cererile pentru autorizații de utilizare de urgență pentru produsele Pfizer / BioNTech și Moderna. Dacă se aprobă, o campanie de vaccinare ar putea fi lansată și acolo înainte de sfârșitul anului.
Sursa: Le Parisien