Farmaciștii din Italia se confruntă cu o creștere uriașă a cererii pentru un produs comercializat pentru a stimula sistemul imunitar al bebelușilor, la câteva săptămâni după ce un videoclip care a devenit viral a sugerat că ar putea proteja împotriva coronavirusului.
Lactoferina, o proteină găsită în concentrații mari în laptele matern, a făcut obiectul unui mic studiu clinic la Roma. Organizatorii au raportat rezultate pozitive, dar au spus că sunt necesare mai multe cercetări.
Mulți farmaciști din centrul Romei au declarat pentru AFP că de atunci s-au confruntat cu o creștere bruscă a cererii.
„Nu știm nimic despre acest produs”, a declarat un farmacist pentru AFP, sub protecția anonimatului, confirmând o creștere bruscă a cererii. „Când oamenii se tem, sunt gata să creadă orice”.
Cererea de lactoferină e urmarea unui reportaj din iulie, în care Elena Campione, profesor de dermatologie la Universitatea Tor Vergata din Roma și unul dintre organizatorii studiului clinic, a făcut declarații publice.
„Am decis să tratăm pacienții care sunt Covid-19 pozitivi, în stadiul incipient al bolii”, a spus ea. „Este incredibil, dar la 10 zile după începerea tratamentului, simptomele au dispărut și testul PCR (pentru coronavirus) a fost negativ”, a spus ea.
Aceste declarații au devenit virale pe rețelele de socializare la vremea respectivă. A reapărut acum, când cazurile de coronavirus au început să crească în septembrie și octombrie, ducând la o cerere mare pentru produse pe bază de lactoferină.
„Nu există dovezi clinice”
Deși substanța este vândută cel mai adesea ca supliment alimentar pentru bebeluși, este comercializată și sub denumirea „CovAlt” și vândută ca parte a unei linii de produse care include geluri hidroalcolice și alte produse asociate cu combaterea virusului.
„Am multe întrebări despre asta, așa că răspund în mod colectiv tuturor”, a scris pe Twitter Roberto Burioni, un renumit profesor de virologie din Milano, care conduce un site web numit Medical Facts.
„Nu există dovezi clinice ale utilității lactoferinei în prevenirea sau tratamentul Covid-19”, a asigurat el.
O poziție împărtășită de autoritățile spaniole de sănătate, care au interzis recent unui medic să mai promoveze produsele cu lactoferină și l-au acuzat că a efectuat studii neautorizate.
Dr. Gabriel Serrano este acum supus unor sancțiuni din partea autorității regionale de sănătate din Valencia pentru activitățile sale.
„Ca o psihoză”
O farmacie din centrul Romei a declarat pentru AFP că acum vinde până la 100 de cutii din acest supliment în fiecare săptămână, pe când în perioadele normale erau vândute doar două sau trei pe lună.
„Se apropie sezonul gripal, așa că unii cumpără produsul din acest motiv”, a spus un angajat al farmaciei Igea San Gallicano. „Dar dacă vine cineva și cumpără multe cutii, știi că îl cumpără din cauza Covid”.
Înainte, „veneau să ceară sfaturi cu privire la ce ar putea lua pentru a-și întări sistemul imunitar împotriva Covid. Acum vin și cer exact aceste suplimente”, a completat, menționând o creștere mare în vânzările acestui produs în farmacii, „ca o psihoză”.
Sursa: DH Les Sports