Un singur pasager a fost la originea celor 700 de contaminări de pe vasul „Diamond Princess”, conform cercetătorilor japonezi
Vasul de croazieră „Diamond Princess” a fost unul dintre primele focare ale pandemiei Covid-19. Acesta a devenit subiect de studiu pentru comunitatea științifică globală. Un ultim studiu publicat marți în revista americană PNAS, sugerează că o singura persoană a fost la originea celor 700 de contaminări de la bordul acestei nave.
O echipă de la Institutul Japonez de Boli Infecțioase raportează că a secvențiat genomul de virusuri prelevate de la 148 de pasageri, plus echipajul navei, care au fost puși în carantină timp de 14 zile de autoritățile japoneze pe 3 februarie în portul Yokohama, după ce un pasager de 80 de ani care a debarcat în Hong Kong fusese testat pozitiv pe 1 februarie.
Aceeași mutație pentru toate virusurile
Noua lor analiză genetică arată că toate virusurile au dezvoltat aceeași mutație, ceea ce sugerează că „răspândirea SARS-CoV-2 la bordul Diamond Princessa provenit de la un singur subiect, înainte de începerea carantinei”, încheie oamenii de știință japonezi.
Contaminarile au început probabil în timpul adunărilor mari din zonele publice, „unde pasagerii dansau, cântau, mergeau la cumpărături și participau la spectacole”.
Potrivit autorilor studiului, acest lucru demonstrează valoarea anchetelor genetice pentru a înțelege căile de propagare a infectărilor, virusurile suferind constant mutații prin replicare, ceea ce face posibilă reconstrucția unui arbore genealogic și găsirea unui mod de prevenire care poate contribui la reducerea contaminarii.
Aproximativ treizeci de studii asupra acestui focar
Povestea carantinei a mai mult de 3.700 de pasageri și a echipajului a fost urmărită de întreaga lume, iar Japonia a fost criticată pentru că nu a evacuat vasul, în timp ce țări ca Statele Unite dezbateau cu privire la riscurile repatrierii rezidenților.
În cele din urmă, aproximativ 700 din cele 3.711 de persoane aflate la bord au fost infectate, iar șapte au murit. Studiul datelor extrase din acest mediu de contaminare a dus la primele estimări ale mortalității coronavirusului (1,2%) și a proporției de persoane asimptomatice (18%). Cel puțin treizeci de studii despre această navă au fost realizate începând din februarie, potrivit site-ului Covid-19 Primer.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook