Pictorul ieșean Felix Aftene devine unul dintre primii artiști români care lansează o serie de lucrări sub formă de NFT-uri. Colecția „Mustața lui Dali și alte culori” devine astfel digitală și poate fi achiziționată de pe platforma OpenSea, care utilizează criptomoneda Ethereum.
Cele 16 lucrări au fost lansate în 2020 și fac parte dintr-un proiect realizat împreună cu scriitorul Lucian Dan Teodorovici, care a transpus arta în 16 capitole ce alcătuiesc pictoromanul cu același nume.
„Mustața lui Dali și alte culori” este o colecție de tablouri în format fizic, care, odată cu lansarea ca NFT, face tranziția către arta digitală.
„NFT este o nouă provocare prin care ating noi limite, cele șaisprezece lucrări de pictură ajung în mediul virtual sub o nouă formă, de criptoartă. Aceste noi lucrări rezultate de tip hibrid, le găsesc a fi relevante în cultura contemporană pentru că reflectă ceea ce numim astăzi artă în spiritul timpului nostru”, spune Felix Aftene.
Ce reprezintă un NFT?
Non Fungible Token (NFT) reprezintă un sistem digital de tip blockchain cu ajutorul căruia artiștii pot vinde sau scoate la licitație opere de artă digitală.
„Conceptul de artă digitală a luat amploare în ultima perioadă și astfel au apărut multe platforme digitale bazate pe tehnologia blockchain, ce permit utilizatorilor să creeze, să colecționeze și să comercializeze lucrări de artă digitală (cripto art). Tokenurile Nefungibile (NFT) sunt componente digitale din sfera DeFi (Decentralized finance) care pot fi colectate. Fiecare NFT este unic sau limitat cantitativ și este văzut ca obiect din viața reală și are 4 proprietăți esențiale: nu poate fi reprodus, nu poate fi falsificat, nu se supune inflației și are aceleași garanții de proprietate precum Bitcoin. Aceste proprietăți permit artiștilor să dețină colecții de artă bazate pe asset-uri digitale”, explică Gabi Dumitriu, consultant în tehnologie blockchain și dezvoltatorul tehnologic al proiectului.
Cum cumperi?
Te înscrii pe platforma OpenSea și poți licita, odată ce deții criptomonede Ethereum într-un portofel digital. „După efectuarea tranzacției pe platforma digitală, cumpărătorul va primi automat un conținut deblocabil: formatul fișierului media original de înaltă rezoluție, precum și un fișier pregătit pentru imprimare. În plus, va obține un cod unic personalizat prin care va putea beneficia de un tur privat în studioul din Iași al artistului, acolo unde au fost realizate aceste lucrări”, spune Gabi Dumitriu.