Un oraș din California se declară „republică constituțională” pentru a evita restricțiile anti-Covid
Un oraș din nordul Californiei s- a declarat „republică constituțională” ca răspuns la restricțiile anti-Covid impuse de guvernatorul statului. Este cel mai recent exemplu de conflict între guvernul statului și regiunile sale rurale și conservatoare. Consiliul orașului Oroville, situat la poalele dealurilor Sierra Nevada, la aproximativ 150 de kilometri de Sacramento, a adoptat o rezoluție prin care afirmă că se va opune ordinelor statale și federale, pe care le consideră a fi depășite.
Liderii din Oroville spun că hotărârea reprezintă o modalitate de a afirma valorile orașului și de a respinge regulile de stat cu care nu sunt de acord, deși un expert juridic afirmă că este doar o chestiune declarativă, care nu acordă orașului nicio autoritate nouă.
Înainte de a adopta rezoluția, membrii consiliului au susținut că rezidenții trebuie să facă propriile alegeri în materie de sănătate.
Dar declarația orașului nu îi protejează de la respectarea legilor federale și de stat, spune Lisa Pruitt, expert în drept al Universității Davis din California, care recunoaște că nu este clar ce înseamnă aceasta proclamație.
„O municipalitate nu poate decide în mod unilateral că nu se supune legilor statului California”, menționează Pruitt. „Orice înțeleg ei prin republică constituțională, nu poți spune hocus pocus și să faci asta.”
În practică nu este nicio diferență
Oroville și-a redactat rezoluția de la zero, după ce nu a reușit să găsească niciun alt oraș cu rezoluții similare, declară Scott Thomson, viceprimarul orașului.
„Am propus-o după 18 luni de obligații din ce în ce mai intruzive și după ce am simțit că guvernul și-a depășit excesiv atribuțiile”, afirmă Thomson.
Un membru al consiliului susține că regulile sunt doar „teatru politic” și că sistemul imunitar este cea mai bună apărare împotriva bolilor.
Dar decizia orașului nu îi conferă mai multă putere sau capacitatea de a ignora legile statului.
„Se pare că îi face pe locuitorii din Oroville să se simtă mai bine, după ce consiliul municipal a făcut acest gest, dar, din punct de vedere practic, nu este nicio diferență”, menționează Pruitt.
Sursa: The Guardian
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook