La începutul anului 2017, o echipă de lucrători medicali, inclusiv medici, asistente și voluntari, s-a întors în Florida după ce au făcut voluntariat la o clinică din Haiti. La scurt timp după revenirea acasă, 20 de membri ai echipei au început să se simtă rău. „Au avut o ușoară febră și nu s-au simțit 100% bine”, spune virusologul John Lednicky de la Universitatea din Florida.
La acea vreme, virusul Zika circula în Haiti, iar oficialii din domeniul sănătății erau îngrijorați că voluntarii ar fi putut fi infectați. Au luat probe de urină de la fiecare și i-au cerut lui Lednicky să-i testeze pentru Zika. Testele PCR standard au fost negative. Dar nu era mulțumit. Avea bănuiala că probele de urină conțineau un virus – nu Zika, ci altceva.
Așa că a adăugat șase dintre probele de urină într-o soluție specială cu celule de maimuță pentru a observa dacă vreun virus infectează celulele și începe să se replice și să ajungă la niveluri detectabile.
„Asta facem în laboratorul nostru”, spune Lednicky. „ Încercăm să izolăm virusurile. De multe ori când facem asta se întâmplă ceva neașteptat.”
Iar neașteptatul s-a produs.
„Am găsit un coronavirus”, spune el. Și nu orice coronavirus, ci unul despre care mulți oameni de știință cred că poate fi un nou agent patogen uman – probabil al optulea coronavirus care infectează oameni. Se pare că acest coronavirus a apărut anterior de cealaltă parte a globului.
Coronavirusul de la câini cauzează probabil pneumonie la copii
În luna mai, oamenii de știință de la Universitatea Duke au detectat un virus coronavirus aproape identic la copiii dintr-un spital din Malaezia.
Cercetătorii au descoperit virusul în tractul respirator superior la 3% dintre cei 301 de pacienți testați în 2017 și 2018.
Secvența genetică a virusului malaezian a sugerat că probabil își are originea la câini și apoi a sărit în oameni. „Majoritatea genomului a fost coronavirus canin”, spunea virusologul Anastasia Vlasova pentru NPR, în mai.
Deși descoperirile sunau alarmant, cercetătorii nu aveau nicio dovadă că virusul s-ar putea răspândi printre oameni sau că este răspândit în întreaga lume.
„Infectările umane cu coronavirusuri canine par a fi incidente izolate, care nu au dus la o transmitere umană extinsă”, a scris virusologul Vincent Racaniello pe Virology Blog.
Lednicky și colegii săi au găsit un virus aproape identic care a infectat oameni aflați la 18.000 de kilometri distanță – în aceeași perioadă. Secvența genetică a virusului din Haiti este identică în proporție de 99,4% cu a celui din Malaezia, potrivit raportărilor făcute duminica trecută de Lednicky și colegii săi în jurnalul Clinical Infectious Diseases.
Întrebarea este: cum ajunge un coronavirus de câine în Malaezia și în același timp la medici și asistente din Haiti?
Un virus larg răspândit, dar modul în care se răspândește rămâne un mister
„Virusul circulă probabil pe scară largă, dar nimeni nu i-a acordat atenție”, spune Lednicky. El bănuiește că este peste tot în lume. Și dacă ai fost frecvent în preajma câinilor, este posibil să fi fost infectat cu acest virus – sau să fi dezvoltat imunitate prin expunerea la un virus similar. „Vom ști când oamenii de știință vor începe să caute anticorpi în probele de sânge mai vechi, prelevate de la pacienți cu boli respiratorii. Câți dintre ei au fost diagnosticați greșit?”.
Unii oameni de știință cred, de asemenea, că medicii și cercetătorii ar trebui să înceapă să caute în mod activ acest virus la pacienți. „Cred că este important din mai multe motive”, spune virusologul Linda Saif, de la Universitatea de Stat din Ohio, care a studiat coronavirusurile timp de 40 de ani.
„În primul rând, virusul a fost asociat cu o serie de cazuri de pneumonie la copii, în al doilea rând, chiar nu știm dacă se poate transmite de la om la om”, adaugă ea.
Faptul că oamenii de știință au detectat virusuri aproape identice atât în Haiti, cât și în Malaezia, în același timp, sugerează că virusul se răspândește printre oameni, spune Saif.
Dacă această ipoteză se dovedește a fi adevărată, coronavirusul canin va fi al optulea coronavirus cunoscut că se răspândește printre oameni.
Sursa: NPR