Dozele vaccinului anti-Covid produs de Pfizer produc un răspun imunitar mai bun împotriva variantei Delta dacă sunt administrate la o distanță de opt săptămâni, spun oamenii de știință. Un nou studiu finanțat de Departamentul de Sănătate și Îngrijire Socială (DHSC) arată că un interval de 10 săptămâni între cele două doze oferă un nivel mai mare de anticorpi, dar și o proporție ridicată de celule T, care ajută la neutralizarea virusului.
Însă, după ce sunt luate în considerare toate argumentele pro și contra – cum ar fi răspândirea rapidă a variantei Delta și relaxarea restricțiilor – un interval de opt săptămâni între doze ar fi optim.
„Nivelul anticorpilor neutralizanți a fost de două ori mai ridicat în cazul dozajului cu interval mai lung, comparativ cu intervalul scurt”, spun autorii studiului condus de Universitatea Oxford.
Numărul total de celule T a fost de 1,6 ori mai mic în cazul distanței mai lungi, însă au fost produse mai multe celule T „ajutătoare”, care susțin memoria imună de lungă durată.
În decembrie anul trecut, Marea Britanie a extins intervalul dintre cele două doze la 12 săptămâni, deși Pfizer a avertizat că nu există dovezi care să justifice prelungirea perioadei la mai mult de trei săptămâni.
În prezent, Marea Britanie recomandă o distanță de opt săptămâni între dozele de vaccin, pentru a oferi o protecție mai rapidă împotriva variantei Delta.
„Consider că opt săptămâni reprezintă punctul optim”, spune Susanna Dunachie, conducătorul studiului.