Considerându-se protejat datorită vaccinului anti-Covid, un parizian cere să nu mai fie supus măsurilor restrictive puse în aplicare pentru a lupta împotriva răspândirii virusului. Bărbatul în vârstă de 83 de ani a depus o cerere în fața Consiliului de Stat din Franța și solicită să-i fie protejat dreptul la libertate, care este încălcat de administrație în acest context.
Fiind vaccinat, el se consideră îndreptățit să nu mai respecte măsurile restrictive instituite de guvern. Pentru a justifica cererea, avocații săi susțin că „stabilirea acestor măsuri anti-Covid are două scopuri: prevenirea transmiterii virusului și evitarea aglomerației serviciilor de terapie intensivă, iar restricționarea persoanelor vaccinate nu promovează niciunul dintre cele două scopuri”, vaccinul fiind „desemnat ca singura soluție pentru a pune capăt definitiv pandemiei Covid-19”.
Eficacitate „parțială” a vaccinurilor
Argumente contestate de ministrul Sănătății, care pledează pentru respingerea cererii octogenarului. Olivier Véran amintește că „eficacitatea vaccinurilor” este „parțială”. Un studiu american privind vaccinurile Pfizer și Moderna confirmă faptul că eficacitatea serurilor este estimată la 80% după prima doză și 90% după ambele.
O protecție importantă împotriva coronavirusului, dar nu suficientă pentru ca „regulile referitoare la restricțiile de trafic” să poată fi diferențiate „în funcție de statutul de vaccinat”, susține ministrul.
În plus, apariția noilor tulpini face ca eficiența vaccinurilor să fie „redusă”, specifică ministrul. În plus, vaccinul reduce riscul de a dezvolta o formă severă a bolii, dar nu împiedică „transmiterea virusului către terți”.
Pe de altă parte, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite sugerează că riscul de transmitere nu este real. „Persoanele vaccinate nu poartă virusul – nu se îmbolnăvesc”, spune dr. Rochelle Walensky, director al CDC.