Medicii raportează „primul caz”, al unui britanic de 45 de ani, care și-a pierdut auzul la urechea stângă, după care s-a recuperat doar parțial.
Lista potențialelor simptome ale Covid-19 continuă să crească. Pierderea bruscă și permanentă a auzului, deși rară, ar putea fi legată de coronavirus în unele situații, avertizează medicii, raportând „primul caz” al Marii Britanii către BMJ Case Reports.
„În ciuda literaturii considerabile despre Covid-19 și a diferitelor simptome asociate cu virusul, există o lipsă de informații cu privire la relația dintre Covid-19 și auz”, spun acești specialiști. Ei recomandă screening în cadru spitalicesc și terapie intensivă, ceea ce ar permite aplicarea unui tratament rapid cu steroizi, care oferă cele mai mari șanse de recuperare a auzului.
Până în prezent, doar câteva alte cazuri asociate cu Covid-19 au fost raportate și niciunul în Marea Britanie, potrivit acestor specialiști. Pierderea bruscă a auzului este frecvent observată de specialiștii ORL, cu aproximativ 5 până la 160 de cazuri la 100.000 de persoane în fiecare an. Cauzele nu sunt clare, dar acest deficit senzorial s-ar putea datora, de exemplu, unui vas de sânge blocat, dar și în urma unei infecții virale, cum ar fi gripa, virusurile herpetice sau citomegalovirusul.
Autorii descriu cazul unui bărbat în vârstă de 45 de ani, cu astm, care este tratat pentru Covid-19 la spitalul lor. A fost conectat la un ventilator mecanic, deoarece avea dificultăți respiratorii, iar starea lui a început să se îmbunătățească după tratament (remdesivir, steroizi și tratament cu plasmă). La o săptămână după a părăsit sectia de reanimare, el a observat o senzație anormală de sunet (un acufen) la urechea stângă, urmată de o pierdere bruscă a auzului.
Pierderea auzului la urechea stângă
La examinare, canalele urechii nu erau nici blocate, nici inflamate, iar timpanele, intacte. Un test auditiv a confirmat pierderea auzului la urechea stângă; s-a recuperat doar parțial, după tratamentul cu corticosteroizi. Alte cauze posibile, cum ar fi gripa, HIV sau artrita reumatoidă (o formă de reumatism) au fost excluse, iar medicii au concluzionat că pierderea auzului a fost asociat cu Covid-19, se arată în articol.
Primul caz de hipoacuzie menționând drept cauza doar Covid-19 a fost raportat în aprilie 2020, în Thailanda. SARS-CoV-2, virusul responsabil pentru Covid-19, care invadează un anumit tip de celule care acoperă plămânii, a fost găsit recent în celule similare din ureche. Acest virus generează, de asemenea, o reacție inflamatorie și o creștere a substanțelor (citokine) care au fost implicate în pierderea auzului, explică autorii.
Sursa: L’Express