UK| 16.000 de teste pozitive pierdute pentru că n-au mai avut loc într-un fișier Excel
De luni de zile, țările din întreaga lume s-au străduit să controleze pandemia Covid-19. Dar pentru a realiza acest lucru este necesar să se cunoască circulația coronavirusului, în special cu ajutorul unei politici de testare masivă.
Și nu doar capacitatea de testare poate fi o problemă. Guvernul britanic a explicat luni, 5 octombrie, că aproape 16.000 de cazuri pozitive confirmate nu au fost incluse în rapoartele zilnice între 25 septembrie și 2 octombrie. Cauza? O „problemă tehnică” conform autorităților. Sau, mai precis, utilizarea Microsoft Excel, conform mai multor canale media.
Guvernul asigură că persoanele pozitive „uitate” au fost informate și li s-a solicitat să se izoleze. Cu toate acestea, s-a întârziat monitorizarea persoanelor de contact pentru a le împiedica să infecteze, fără să știe, alte persoane. Aceste date au fost transferate de atunci către serviciile de sănătate și o actualizare a rezolvat temporar problema.
O versiune Excel veche, cu capacități limitate
Ce s-a întâmplat mai exact? Guvernul nu oferă informații precise, dar realitatea pare a fi ascunsă într-o poveste stupidă legată de fișiere și software. Potrivit surselor The Guardian, rezultatele testelor sunt trimise autorităților britanice de sănătate prin fișiere simple, de extensie „CSV”.
Pentru a „citi” cu ușurință un CSV, trebuie să utilizezi programe dedicate. De exemplu, Microsoft Excel, una dintre celebrele foi de calcul pe care le știm cu toții. Problema este că Excel nu poate avea mai mult de un milion de linii într-un singur fișier. Un milion, asta pare suficient. Cu excepția, potrivit Sky News, faptului ca autoritățile sanitare britanice folosesc o versiune veche a Excelului datând din 2003. Și în aceasta, numărul maxim de linii nu poate depăși… 65.536.
Ceea ce s-a întâmplat a fost că aceste fișiere CSV au fost integrate automat într-o foaie de calcul Excel… până când numărul de linii a depășit limita de 65.536. Până când guvernul va fi pregătit să utilizeze un program mai potrivit decât Excel pentru a compila date legate de evoluția epidemiei de coronavirus, soluția găsită este simpla separare a datelor în mai multe foi de calcul. În așteptarea următorului bug.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook