Certificatul european va intra în vigoare în întreaga Uniune Europeană de la 1 iulie și va facilita călătoriile pe perioada crizei de sănătate. Bruxelles-ul recomandă celor 27 de state membre să-i scutească de carantină pe rezidenții UE care s-au vaccinat și să elimine testarea copiilor cu vârsta sub șase ani – cu scopul de a armoniza înainte de vară măsurile legate de certificatul digital Covid.
Documentul, destinat să faciliteze libera circulație, va fi valabil pe întreg teritoriul UE începând cu 1 iulie, însă șapte state membre vor începe eliberarea acestuia de marți, când sistemul începe să funcționeze din punct de vedere tehnic, potrivit comisarului european Didier Reynders.
Are trei funcții: certifică vaccinarea, un test negativ sau imunitatea dobândită după infectarea cu SARS-Cov-2. Pentru a relansa turismul, Comisia Europeană încearcă să armonizeze măsurile la care vor fi supuși călătorii din UE, dar aceste decizii sunt în cele din urmă responsabilitatea statelor membre. „Propunem să nu se impună testare sau măsuri de carantină persoanelor complet vaccinate sau vindecate” de Covid, spune Didier Reynders.
Test PCR valabil 72 de ore
O persoană va fi considerată complet vaccinată la 14 zile de la primirea rapelului. Pentru persoanele care nu au fost vaccinate sau care nu au contractat recent Covid, Comisia propune ca măsurile să varieze în funcție de zona de origine a călătorului, pe baza hărții publicate săptămânal de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).
Testele și carantina ar putea fi impuse doar călătorilor care vin din zone „roșu închis”, cu o rată de incidență de peste 500 de cazuri (la 100.000 de locuitori) pe parcursul a 14 zile. În plus, Comisia propune armonizarea perioadei de valabilitate a unui test PCR la 72 de ore și pe cea a unui test antigenic rapid la 48 de ore.
Fără teste pentru copiii sub 6 ani
Pentru a facilita călătoriile în familie, executivul european recomandă ca cei mici să nu fie supuși carantinei atunci când părinții lor sunt scutiți, iar copiii sub 6 ani să nu fie testați.
Pentru turiștii din țări terțe, „dacă vin în Europa cu dovada vaccinării, pot avea acces și la certificatele europene de călătorie”, spune Didier Reynders.
Sursa: Sud Ouest