Potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și Agenției pentru Siguranța Aviației (EASA), turiștii ar trebui să fie supuși acelorași reguli ca și localnicii atunci când e vorba de coronavirus.
Călătorii nu ar trebui să fie considerați că având un risc mai mare de transmitere a Covid-19 decât localnicii și, prin urmare, ar trebui să fie supuși acelorași reguli, conform recomandărilor agențiilor europene publicate miercuri, 2 decembrie.
Acestea sunt publicate în timp ce restricțiile de trafic persistă, în special prin teste obligatorii sau carantină, care au adus transportul aerian la sol.
Tratament identic
„Călătorii nu ar trebui să fie considerați ca având un risc ridicat și nici să fie tratați drept contacte ale cazurilor Covid-19, cu excepția situației în care au fost în contact cu un caz confirmat pozitiv”, afirmă Centrul European de Prevenire și Control al bolilor (ECDC) și Agenția pentru Siguranța Aviației (EASA).
În schimb, aceștia ar trebui „tratați la fel ca rezidenții”, spun ei, solicitând guvernelor să ia în considerare aceste recomandări în elaborarea politicilor lor.
Prevalența epidemiei în Europa și în părți mari ale lumii indică faptul că „testele și carantina au un impact limitat asupra reducerii riscului de răspândire” al virusului, spun ECDC și EASA.
„Testarea călătorilor care intră [într-un teritoriu] ar fi o măsură eficientă dacă țările vor reuși să controleze virusul în mod durabil […]. În prezent, este puțin probabil ca anumite cazuri importate să contribuie mult la răspândirea virusului”, adaugă aceștia, sfătuind statele să își concentreze eforturile pe testarea cazurilor suspecte.
Aceste recomandări „arată fără echivoc că perioadele de carantinare sunt în esență măsuri politice, nu bazate pe risc, care nu au nicio legătură cu ceea ce este cu adevărat necesar pentru protejarea sănătății publice”, potrivit Olivier Jankovec, directorul general al organizației Aeroportuară ACI Europe.
Sursa: Ouest France