Anxietate, depresie, auto-vătămare, chiar și sinucideri: odată cu pandemia, un număr din ce în ce mai mare de tineri americani suferă de tulburări psihice, determinându-i pe medici, părinți și educatori să tragă un semnal de alarmă.
Milioane de elevi și studenți, condamnați la cursuri online încă din martie anul trecut, sunt obligați să petreacă ore în șir în fața computerului, lipsiți de jocuri, interacțiuni fizice, lecții de sport, artă sau muzică.
„Sunt zile în care mă simt foarte trist, puțin deznădăjduit… Este ca un coșmar fără sfârșit”, spune Sarah Frank, 18 ani, din Tampa, Florida.
Provenind dintr-o familie foarte vulnerabilă, cu membri expuși riscului, a ieșit doar de câteva ori din casă începând cu luna martie 2020.
„Există multă singurătate, pentru mine și pentru ceilalți adolescenți”, spune eleva de liceu, care în vara anului 2020 a înființat Proiectul State of Mind, un site produs de adolescenți, care sprijină adolescenții.
Deanna Caputo, mamă a doi copii care din martie 2020 au făcut cursuri 100% online, la o școală publică din Arlington, Virginia, a obsercat că fiul de 10 ani dă semne tot mai evidente de depresie.
„Se trezea dimineața, dar dorea să lenevească până la prânz. A început să spună lucruri de tipul „nu sunt deștept”, „nu știu nimic”, „nu sunt bun de nimic”, mărturisește ea pentru AFP. „Întârzia cu temele, plângea tot timpul (…) În fiecare zi spunea „mi-e dor de prietenii mei”.
Urgențe psihiatrice
Unele cazuri sunt izbitoare: într-o regiune din statul Nevada, 19 studenți s-au sinucis începând din martie 2020, mai mult decât dublu față de cifra din 2019. Deși sinuciderile nu pot fi atribuite în mod direct pandemiei, autoritățile, sub presiune, au anunțat redeschiderea școlilor.
Carlos Arballo, terapeut la Colegiul Lawrence din Los Angeles, spune că „anxietatea și depresia sunt la cote enorme”.
„Dacă, pentru adulți, Covid a reprezentat o criză de sănătate, pentru copii este o criză psihologică”, explică Susan Duffy, profesor de pediatrie și medicină de urgență la Universitatea Brown.
Potrivit Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), numărul tinerilor cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani care prezintă cazuri de urgență psihiatrică a crescut cu 31% între martie și octombrie 2020, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, iar cel al tinerilor cu vârste cuprinse între 5 și 5 ani 11 a crescut cu 24%.
„Vedem mai mulți copii care doresc să își facă rău singuri sau încearcă să se sinucidă, ceea ce este foarte, foarte îngrijorător”, spune ea.
Lupta cu sindicatele
Studenții sunt lăsați „fără profesori sau adulți din afara cercului familial, care sunt adesea cei care detectează semne subtile de criză, depresie, anxietate”, spune Susan Duffy.
În Statele Unite, deschiderea școlilor depinde de fiecare district școlar. În prezent, 38% dintre școlile americane oferă doar educație online, în creștere cu 62% față de luna septembrie 2020, potrivit site-ului Burbio.
La sfârșitul lunii ianuarie, un raport CDC a încurajat redeschiderea, menționând că școlile care respectă distanțarea fizică, purtarea măștii și alte măsuri de precauție nu au înregistrat focare majore.
Dar sindicatele profesorale au o altă opinie. În Los Angeles, sindicatele cer ca toți profesorii să fie vaccinați înainte de redeschidere.
Studenții sunt „închiși de aproape un an, prizonieri ai sindicatelor”, reclamă Deanna Caputo, psiholog în Arlington.
Redeschiderea este cu atât mai urgentă cu cât stresul generat de pandemie, creșterea șomajului și nesiguranța au amplicat cazurile de abuz familial, potrivit CDC.
„Cei care ne alertează sunt adesea profesori”, spune Caputo. „Când părinții sunt disperati, există o tendință de comportament violent, alcoolism, violență fizică și mentală”.