Foto: Patria Indipendente
Bella Ciao este cântată în toate colțurile lumii!
Este asociată cu ideea de libertate, un imn internațional al rezistenței împotriva oricărei forme de încălcare a drepturilor fundamentale ale omului.
Piesa s-a născut ca un cântec de rezistență al mișcării partizane italiene, dar în deceniile următoare a fost reinterpretată, tradusă, chiar revizuită în alte genuri muzicale. Uite :
Dar cine și când a scris această melodie faimoasă în toată lumea? Există într-adevăr o versiune originală?
Criticii de muzică spun că a apărut undeva prin 1940 în zona Reggio Emilia. Linia melodică pare că este inspirată dintr-un cântec popular italian care aparține țăranilor care lucrau pe plantațiile de orez de pe marginea râului Po.
Toată lumea a simțit că „Bella Ciao” reprezintă dorința de libertate.
Piesa, care se mulează perfect pe istoria Italiei din ultima jumătate de secol, a fost hulită și interzisă de multe ori! În 2011 trebuia să fie cântată la Festivalul Sanremo cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la unificarea Italiei, dar Silvio Berlusconi ar fi oprit asta din cauza protestelor vehemente ale clasei politice de dreapta aflate la putere atunci.
Toți cei care iubesc libertatea se simt reprezentați de Bella Ciao și o cântă mai ales astăzi când coronavirusul ne-a închis în case.
Chiar ministrul Mediului din Italia, Sergio Costa, a postat un clip cu imagini care arată frumusețea, dar și fragilitatea Italiei… pe fundal se aude instrumentalul piesei “ Bella Ciao”.
Ieri a fost Ziua Eliberării în Italia.