„Nu voi întemeia un nou partid… Am deja un partid, Partidul Republican”, a spus Donald Trump pe scena CPAC, marea adunare anuală a conservatorilor americani, care se desfășoară în Orlando, Florida. Mulțimea a fost complet câștigată de cel care, lipsit de contul de Twitter și de prezența jurnaliștilor, este acum oarecum redus la tăcere.
De zeci de ani, politica președinților americani care părăsesc Casa Albă a fost să mențină o anumita discretie și să-i lase pe succesorii lor să vorbească în primele luni de mandat. Dar Donald Trump nu a fost niciodată un președinte ca oricare altul. La mai puțin de două luni de la plecarea din Washington, el a câștigat, fără îndoială, atenția națională.
Trump nu a ignorat doar acest pact tacit al tăcerii. A criticat dur guvernul Biden: o administrație despre care a spus că este „extremistă, coruptă și incompetentă” la un nivel „nemaivăzut până acum în istoria Statelor Unite”.
„Vom salva America și vom lupta împotriva radicalismului, socialismului și comunismului”, a spus Donald Trump, înainte de a-și ataca succesorul la Casa Albă. „Campania sa a fost doar minciună [..] Joe Biden a avut cea mai dezastruoasă primă lună din istoria mandatelor prezidențiale din SUA”.
„Într-o lună, am trecut de la America first (sloganul său de campanie în 2016) la America last«, vă dați seama”, critică fostul președinte republican.
La mai puțin de două luni după ce a părăsit Casa Albă, el nu a ezitat să ia atitudine, exprimându-și dorința de a candida împotriva lui Joe Biden, în 2024.
Desigur, alți republicani ar putea candida în 2024, precum senatorii Josh Hawley, Tom Cotton, guvernatorul Dakotei de Sud, Kristi Noem, sau fostul ambasador al ONU, Nikki Haley.
„Dar Trump are cea mai puternică voce și cea mai largă bază de sprijin”, a spus John Feehery, fost purtător de cuvânt pentru înalți oficiali ai congresului republican.
Încă o dată, Donald Trump afirmă că „alegerile au fost trucate” și a fost aplaudat de public. „A fost alegerea ta și nu ai avut dreptul la acest capitol. (…) A existat exemplul Texasului, dar și a altor 18 state, unde instanțele locale au schimbat regulile chiar înainte de alegeri. Nu ar fi trebuit să se întâmple așa, nu ar fi fost niciodată posibil cu un alt președinte”.
Fostul președinte a spus că este în favoarea noilor reguli electorale în ceea ce privește voturile prin poștă, care au fost în mare măsură favorabile adversarului său democrat: „Avem nevoie de alegeri într-o singură zi. Cei care votează la distanță trebuie să fie bolnavi sau peste hotare. Trebuie să existe un motiv întemeiat pentru votarea la distanță”.
În mod surprinzător, canalele mass-media din SUA nu au transmis în direct discursul miliardarului, cu excepția Fox News.
Sursa: LCI