Pe canalul i24News, Yoram Lass, fost director general al Ministerului Sănătății din Israel, a explicat pe 2 iulie că epidemia Covid-19 s-a „terminat” în Israel. Și asta în timp ce țara tocmai înregistrase 1000 de contaminări în douăzeci și patru de ore. Potrivit acestuia, politica de testare în masă a populației crește numărul persoanelor infectate. „Cu cât facem mai multe teste, cu atât vom găsi mai mulți contaminați[…]. Numărul de teste determină numărul de contaminați „, a declarat Yoram Lass. Mai presus de toate, potrivit fostului oficial, testele efectuate nu ne permit să evidențiem numărul de noi pacienți.
„Așa-numitul test PCR… nu face distincție între virusurile moarte și virusurile vii. În ambele cazuri, testul este pozitiv, chiar dacă virusul este mort. […] Găsim oameni infectați acum o lună, spunem că sunt pozitivi, spunem că sunt bolnavi, dar sunt aceștia sunt sănătoși ”, explică el, potrivit extrasului online pus postat pe YouTube de un utilizator:
Spre deosebire de testele serologice care detectează anticorpi în probele de sânge ale celor care au fost infectați, testul RT-PCR face posibilă detectarea prezenței virusului Sars-CoV-2 în sfera ORL a unei persoane bolnave de Covid-19. Mai precis, evidențiază ARN (o moleculă similară cu ADN-ul) virusului.
O persoană vindecată poate încă purta virusul
Dacă virusul este prezent, ADN-ul sintetic este produs într-un anumit interval de timp. „Sunt cicluri. Cu cât este nevoie de mai multe cicluri pentru a obține un rezultat pozitiv, cu atât încărcătura virală este mai mică. Dacă există o cantitate mare, nu este nevoie de multe cicluri care să-l evidentieze ”, explică Elisabeth Bouvet, președintele comitetului tehnic pentru vaccinări din cadrul Înaltei Autorități pentru Sănătate din Franta (HAS).
Dar detectarea virusului nu spune nimic despre starea acestuia. Yoram Lass are dreptate atunci când afirmă că testul RT-PCR nu poate stabili dacă virusul este „viu” sau „mort”.
„Știm că există virusul, dar nu știm dacă este viabil, contagios. ARN-ul poate fi acolo, dar poate nu se va multiplica „, spune Elisabeth Bouvet. Cu alte cuvinte, o persoană vindecată poate încă transporta virusul (și, prin urmare, poate avea un test pozitiv), fără ca acesta să fie activ.
Pentru a cunoaște starea virusului, ar fi necesar să se efectueze culturi virale. O analiză mai complexă și costisitoare care nu este niciodata practicată ca examen de rutină, indică Direcția Generală a Sănătății (DGS). Cu toate acestea, manifestarea simptomelor face posibilă localizarea fazei bolii în care este bolnavul și, prin urmare, să dea indicii despre contagiozitatea sa.
„Cel mai adesea, ARN dispare după opt zile”
„Dacă avem restul tabloului clinic al pacientului, știm dacă ne aflăm într-o fază acută a bolii sau într-o fază târzie”, explică DGS, care indică, de asemenea, că nu aderă la analiza lui Yoram Lass despre evoluția epidemiei. „Detectarea virusului la nivelul căilor respiratorii superioare în primele zile după debutul simptomelor este în general corelată cu prezența virusului infecțios capabil să fie transmis”, adaugă Sylvie van der Werf, șeful centrului național pentru virusurile respiratorii de la Institut Pasteur.
În plus, un test PCR pozitiv este o dovadă, în majoritatea cazurilor, a unei infecții relativ recente, explică Elisabeth Bouvet. „Cel mai adesea, ARN dispare după opt zile. La unii, ARN este prezent până la o lună de la debutul primelor simptome, dar, în general, testul nu rămâne pozitiv timp de patru săptămâni ”, explică profesorul. Prin urmare, rămâne relevant să urmărim evoluția epidemiei prin monitorizarea numărului de teste RT-PCR pozitive.
Sursa: Liberation