Testul PCR, irelevant. 90% dintre pacienții testați pozitiv au încărcătură virală mică și nu sunt contagioși
Un studiu american de la Universitatea Harvard repornește dezbaterea privind izolarea cazurilor pozitive, scrie New York Times.
Studiul pune sub semnul întrebării acuratețea testului PCR, deoarece acesta indică doar dacă pacientul este pozitiv sau negativ și nu evaluează încărcătura virală.
Cercetătorii americani de la Universitatea Harvard consideră că testele PCR detecteaza prea usor virusul din organism. Concluzionează astfel că mulți pacienți pozitivi nu ar fi contagioși pentru cei din jur.
Un test PCR poate indica dacă SARS-Cov-2 este prezent, dar oferă un răspuns pozitiv sau negativ, un răspuns lipsit de precizie, potrivit studiului realizat de experți de la Școala de Sănătate Publică Harvard TH Chan și publicat de New York Times.
Testul nu permite stabilirea contagiozității pacientului și nici cantitatea de virus din organism. Totuși, teste similare pentru alte virusuri oferă o idee aproximativă asupra încărcăturii virale și, prin urmare, a contagiozității sale.
Un test prea sensibil?
„Un simplu diagnostic « Pozitiv » sau « Negativ » nu este suficient. Este necesară stabilirea cantității de virus, informație care ar trebui să dicteze pașii următori”, informează dr. Michael Mina, epidemiolog la Școala de Sănătate Publică Harvard T.H Chan. „Este cu adevărat iresponsabil să nu recunoaștem faptul că aceasta este o problemă cantitativă”, adaugă el. Expertul specifică faptul că testul PCR este prea sensibil la prezența virusului.
„Testele cu astfel de praguri ridicate pot detecta nu numai viruși vii, ci și fragmente genetice, resturi care nu prezintă un risc special – la fel ca și găsirea unui fir de păr într-o cameră la un interval de timp după ce persoana a trecut pe acolo”, a spus dr. Mina, care sugerează, prin urmare, scăderea acestui prag (sensibilității), care ar permite doar detectarea pacienților infecțioși.
Studiul raportează că, potrivit testelor efectuate „în Massachusetts, New York și Nevada, până la 90% dintre persoanele care au fost testate pozitiv aveau o cantitate virală foarte mică” și, prin urmare, nu erau potențial contagioși.
Frédéric Cotton, șeful laboratorului universitar din Bruxelles, unul dintre cele mai mari 5 laboratoare belgiene, susține același punct de vedere. „La începutul epidemiei, testul PCR avea rolul de a evidenția cu orice preț virusul. Aveam nevoie de cea mai mare sensibilitate posibilă. Azi avem nevoie de o abordare preventivă, pentru a limita contaminarea. Și s-ar părea că, detectând cantități mici de virus, putem considera pozitiv un pacient care are puține șanse să transmită sarcina virală pe care o transportă.”.
Fragmentele virusului sunt amplificate de 30 până la 35 de ori pentru a putea fi detectat
Testul PCR (reacție în lanț) face o amplificare prin cicluri succesive, pornind de la câteva molecule si ajungând la o cantitate mare. „S-ar putea să nu ne mai intereseze să amplificăm virusul atât de mult, deoarece există riscul să detectam urmele unui virus care nu mai este infecțios, al unui virus așa zis « mort »”.
În Belgia, într-un test PCR Sars-Cov2, se fac între 30 și 35 de cicluri de amplificare. Depinde de echipament și de metoda utilizată de laborator. Totul nu este încă standardizat.
„Ar trebui să putem oferi medicului un rezultat în care să fie menționat numărul de cicluri, ceea ce i-ar oferi o idee mai bună despre contagiozitatea pacientului. Dar numărul de cicluri depinde de echipament și de metoda laboratorului și de aceea diferă de la un caz la altul. În așteptarea unei standardizări, laboratoarele ar putea începe să evalueze cantitatea de virus (slab, mediu sau puternic), acesta ar fi un progres.”.
Există cazuri de pacienți care rămân pozitivi timp de câteva luni si prin urmare sunt forțați să-și prelungească carantina.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook