Testele care îți arată dacă vaccinul anti-Covid a funcționat în cazul tău au fost introduse pe piață
În afară de testele PCR și antigen, laboratoarele oferă teste serologice pentru a detecta prezența anticorpilor specifici Covid post-boală și, prin urmare, pentru a verifica dacă ai fost sau nu infectat cu SARS-Cov-2. Acum apare o nouă generație de teste serologice, care fac posibilă cuantificarea anticorpilor specifici după vaccinare. Este cazul Elecsys® Anti-SARS-CoV-2, de la laboratorul elvețian Roche, sau testul SARS-CoV-2 IgG II Quant, de la compania americană Abbott. Laboratorul francez Eurofins Biomnis îl are deja în oferta de diagnosticare. „Test a fost oferit la mijlocul lunii aprilie laboratoarelor și spitalelor din Franța și la nivel internațional”, spune Laurence Pellegrina, biolog medical, doctor în farmacie și director al departamentului de inovație la Eurofins Biomnis.
Verifică dacă vaccinul funcționează bine
Noile teste fac parte din campania de vaccinare: prin căutarea titrurilor de anticorpi neutralizanți, ele indică nivelul de imunizare conferit de vaccinuri. „Vom putea astfel să verificăm dacă persoana respectivă a răspuns bine la vaccin și dacă au apărut într-adevăr anticorpi”, confirmă Laurence Pellegrina. Este, de exemplu, util pentru pacienții imunocompromiși sau pacienții cu patologii cronice, precum insuficiență renală, despre care știm că răspund mai puțin bine la vaccin”. Dar, în cele din urmă, ne putem imagina aceste teste ca examinări „de rutină”, pentru a evalua eficacitatea unei campanii de vaccinare. „Prin efectuarea acestor teste la intervale regulate, putem verifica, de asemenea, durata protecției”, adaugă Pellegrina.
Primele teste serologice Covid-19 detectau în principal anticorpi direcționați împotriva antigenului N (nucleocapsidă). Noile teste cantitative vizează anticorpii împotriva proteinei S spike.
Teste suplimentare pentru detectarea memoriei imunitare
„Dacă anticorpii dispar din fluxul sanguin în timp, nu înseamna că imunitatea limfocitară nu este încă prezentă”, subliniază Laurence Pellegrina. „În paralel cu anticorpii (sintetizați de limfocitele B), vaccinul induce, de asemenea, un așa-numit răspuns celular către limfocitele T. Aceste două reacții imune (T și B) sunt complementare, comunică și se potențează reciproc”. Prin urmare, Eurofins Biomnis lucrează la dezvoltarea unor teste suplimentare pentru a măsura rata de răspuns a limfocitelor T.
Toate aceste teste vor face posibilă o mai bună înțelegere a efectelor vaccinurilor și, astfel, vor defini momentul în care va fi nevoie de o nouă doză. Pfizer/BioNTech a anunțat deja că o a treia doză va fi „probabil” necesară.
Sursa: Futura Sciences
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook