Testarea și monitorizarea sunt esențiale, dar nu suficiente pentru a controla coronavirusul, arată un studiu britanic

Realizată eficient, strategia „test-monitorizare-izolare” poate reduce rata de reproducere a virusului (numită „R”) cu 26%, concluzionează echipa de la Imperial College London, care a folosit modele matematice pentru a analiza date din studii publicate anterior.

Rata de reproducere se referă la numărul mediu de persoane infectate de fiecare purtător al virusului. Peste „1” epidemia crește, sub 1 se retrage.

Multe țări care au reușit să țină epidemia sub control după primul val, dar care se străduiesc să evite reluarea ei, au rate de reproducere mult peste acest prag.

„Rezultatele noastre arată că testarea și monitorizarea populației pot ajuta la reducerea ratei de reproducere, dar numai dacă este făcută eficient și rapid”, avertizează Nicholas Grassly, profesor la Școala Imperială de Sănătate Publică si autorul principal al studiului publicat în The Lancet Infectious Diseases.

Scăderea cu 26% ar putea fi obținută, cu condiția ca testele să fie efectuate de îndată ce apar simptome, ca rezultatele să fie returnate în termen de 24 de ore, astfel încât izolarea persoanelor care au intrat în contact cu pacientul să se facă în acest interval, cu o condiție: să fie identificați cel puțin 80% dintre cei infectați și contactele acestora.

Criterii ambițioase, departe de a fi îndeplinite în majoritatea țărilor. Și de multe ori este nevoie de câteva zile pentru a obține rezultatele.

Chiar și în țările care se apropie de aceste norme – în special Coreea de Sud, Taiwan și Germania – acest lucru nu va fi suficient pentru a reduce suficient rata de reproducere, concluzionează studiul.

„Testarea și monitorizarea nu sunt suficiente pentru a controla contaminarea și sunt necesare măsuri suplimentare pentru a reduce rata de reproducere sub pragul de 1”, analizează profesorul Grassly.

Analizarea săptămânală a grupurilor de risc, cum ar fi profesioniștii din domeniul sănătății și asistenții sociali, chiar și în absența simptomelor, ar reduce „R” cu alte 23 de procente, estimează echipa care a realizat studiul.

Sursa: RTBF

Exit mobile version