Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a actualizat miercuri sfaturile privind purtarea măștii, recomandând folosirea acesteia în locuri închise (magazine, școli, întreprinderi) care nu au ventilație adecvată și atunci când distanțarea nu poate fi menținută. Această a patra actualizare a doctrinei privind purtarea unei măști se aplică în zonele în care virusul circulă activ.
Mai precis, OMS recomandă ca acolo unde există îndoieli, în special cu privire la calitatea ventilației, să se poarte o mască non-medicală în interior. Inclusiv acasă, dacă ai musafiri.
În plus, OMS recomandă să nu folosești o mască cu supape, care, la fel ca vizierele transparente, protejează mult mai puțin decât măștile convenționale și să nu porți mască în timpul activității fizice intense.
29 ianuarie, o mască medicală în caz de „simptome respiratorii”
Conform cronologiei publicate de OMS, primul sfat privind purtarea unei măști vine pe 29 ianuarie.
La acea vreme, puțini pacienți sufereau de Covid-19 în Europa. Erau deja câteva mii în China. „Nu este necesar să purtați mască, deoarece nu există nimic care să indice că măștile protejează persoanele care nu sunt bolnave. Cu toate acestea, oamenii pot fi obișnuiți să le poarte, în unele țări”, notează OMS. Purtarea unei măști medicale (chirurgicale, FFP2 etc.) este totuși recomandată în caz de „simptome respiratorii”.
6 aprilie, măștile nu sunt „o soluție miraculoasă”
Pe 6 aprilie, OMS nu își schimbă doctrina cu privire la măștile medicale. Sunt rezervate profesioniștilor din domeniul sănătății sau sunt purtate numai de persoanele care au simptome sau care au fost infectate. Nu sunt o „soluție rapidă”.
Cu toate acestea, organizația are sfaturi și pentru persoanele care nu sunt bolnave, care o pot purta, ca măsură preventivă. Agenția ONU reamintește că beneficiile acestora nu sunt dovedite și că trebuie efectuate studii pe acest subiect. Prin urmare, OMS recomandă luarea în considerare a unei serii de criterii precum virulența epidemiei, vulnerabilitatea anumitor grupuri, precum și costul în vederea extinderii purtării măștilor la o zonă mai largă a populației.
Prin urmare, își fac apariția măștile „non-medicale”. OMS a stabilit deja o primă listă de criterii pentru fabricarea acestora, inclusiv calitatea țesăturii, capacitatea de a respira cu ea, rezistența acesteia la apă.
5 iunie, masca recomandată acum publicului larg
Acesta este punctul de cotitură al strategiei „mască” a OMS. Pe 5 iunie, noile orientări recomandă purtarea unei măști în cazul transmiterii generalizate a Covid-19 și atunci când este dificil să se mențină distanța fizică. Este cazul în transportul public, magazine sau „alte locuri închise foarte aglomerate”, a declarat șeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus pe 5 iunie.
„Eficacitatea măștii este confirmată de studii recente, începând cu cel al unei echipe canadiene conduse de OMS, ale cărui concluzii au fost publicate la începutul lunii de revista The Lancet. purtarea unei măști reduce probabilitatea de a fi contaminat cu coronavirus cu 85% în cazul contactului cu o persoană infectată”, scrie OMS.
De asemenea, pe 5 iunie, purtarea unei măști este recomandată tuturor persoanelor care lucrează în sectoarele clinice ale unităților sanitare, în timp ce până atunci îi sfătuia să poarte masca doar pe cei care îngrijeau direct pacienții Covid-19.
Sursa: L’Express