Gara principală din Zurich este păzită de polițiști. Misiunea lor: să protejeze un nou centru de vaccinare de protestatarii furiosi. „Suntem o mișcare pentru drepturile civile”, spune Nicolas A. Rimoldi, un protestatar de 26 de ani din orașul Lucerna, una dintre persoanele arestate în timpul protestelor de luni, eliberat ulterior fără acuzații. „Presiunea uriașă care este pusă asupra oamenilor, împotriva moralității, împotriva constituției, pur și simplu nu este corectă”.
Unii protestatari au purtat Trycheln, clopoțeii uriași care sunt un simbol al Elveției rurale, unde ezitarea la vaccin este mare.
În ciuda faptului că este una dintre cele mai bogate țări din lume, Elveția are cea mai scăzută rată de vaccinare împotriva Covid-19 din Europa de Vest. Mai mult de o treime din populația elvețiană – 33,6% – nu a primit încă o primă doză de vaccin anti-Covid.
Răspândirea dezinformării
Elveția face parte dintr-un grup de națiuni europene bogate – și predominant vorbitoare de germană – din inima Europei, cu rate de vaccinare surprinzător de scăzute. În Austria, 33,1% dintre locuitori nu au primit încă prima doză de vaccin. În Germania, cifra este de 30,4%. Numărul cazurilor este în creștere în toate cele trei țări.
În Germania, rezistența la vaccin este mai mare în statele bogate din sud, Bavaria și Baden-Württemberg, precum și în regiunile de est, cum ar fi Saxonia. Markus Söder, premierul bavarez, spune că cele trei regiuni au o proporție mare de Querdenker („gânditori laterali”) – membri ai unei mișcări de protest care formează cea mai puternică voce împotriva restricțiilor guvernamentale.
„Avem două virusuri în țară”, spune Söder. „Avem coronavirus și avem această otravă [scepticismul asupra vaccinurilor], care este răspândită de Querdenker și de partide de extremă dreapta, cum este Alternativa pentru Germania [AfD]”.
În Elveția, absorbția vaccinurilor în zonele rurale din cantoanele de est, vorbitoare de limbă germană, este adesea mult mai mică decât în vestul francofon al țării și sudul vorbitor de limbă italiană. În Appenzell Innerrhoden, 45% din populație este încă complet nevaccinată.
Suzanne Suggs, profesor de comunicare la Institutul de Sănătate Publică al Universității din Lugano, sugerează că autoritățile din țările vorbitoare de limbă germană au avut tendința de a fi mult mai lipsite de pasiune în mesajele lor. „A fost mai degrabă funcțional decât emoțional”, spune ea.
Record de cazuri noi
Cazurile zilnice din Austria și Germania ating cel mai ridicat nivel de la debutul pandemiei. Provincia Austria Superioară – un centru al scepticismului, cu o populație de 1,5 milioane – a înregistrat mai multe cazuri noi de coronavirus în această săptămână decât întreaga Peninsula Iberică.
Sondajele efectuate de Universitatea din Erfurt oferă anumite motive pentru care mulți germani nu doresc serurile: 80% dintre respondenții nevaccinați spun că trebuie să cântărească mai întâi riscurile și beneficiile, iar 41% au considerat pur și simplu vaccinarea „inutilă”.
Mulți tineri din cele trei țări se opun, de asemenea, vaccinării împotriva Covid-19 și măsurilor guvernamentale. În Austria, aproximativ 37% dintre adulții cu vârsta sub 35 de ani sunt nevaccinați.
Sursa: Financial Times